El golf de Roses acollirà un laboratori flotant per investigar les energies marines

El PLEMCAT entrarà en funcionament a finals de 2025 i comptarà amb un espai per testejar tecnologies en entorns reals

Categories:

Redacció

Les instal·lacions s'ubicaran a una distància d'entre 16 i 25 quilòmetres de la costa
Les instal·lacions s'ubicaran a una distància d'entre 16 i 25 quilòmetres de la costa | Quim Vallès (ACN)

La Generalitat de Catalunya, a través del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha anunciat la creació d’un laboratori flotant d’R+D+I al golf de Roses (Alt Empordà) per investigar sobre energia eòlica i altres energies marines. L’objectiu de la futura Plataforma d’R+D+I en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT) és testejar solucions que permetin millorar el monitoratge de l’ecosistema marí i altres aplicacions mediambientals en un entorn real.

El laboratori, que es preveu que entri en funcionament a finals de 2025, comptarà amb tres zones principals. La primera d’elles estarà dedicada a l’avaluació dels diferents materials, components i sistemes dins d’un context de condicions reals. La segona està pensada per dur a terme assajos de prototips de tecnologies de generació d’energia marina, mentre que la darrera serà una zona de validació de tecnologies precomercials de generació eòlica o altres energies marines. Addicionalment, les instal·lacions també aspiren a convertir-se en un observatori del canvi climàtic i de l’evolució de la biodiversitat del Mediterrani.

El PLEMCAT s’ubicarà a una distància d’entre 16 i 25 quilòmetres de la costa, en ple golf de Roses, i es construirà en dues fases. En primer lloc, s’habilitarà totes les zones dedicades als assajos de prototips i activitats d’R+D+I, mentre que l’espai per als sistemes precomercials es desenvoluparà en la segona fase. Les empreses que vulguin fer servir les instal·lacions del PLEMCAT ja poden presentar les seves propostes a través de la pàgina web de l’Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC).