Pescadors gironins recompten digitalment la brossa que recullen al mar, a través d’una app

Gairebé 200 professionals fan el registre diari dels quilos de residus que arrepleguen amb la plataforma Pesca Neta

ACN

A l'app s'hi introdueixen les dades de quilos recollits, tipus de restes i una fotografia acreditativa
A l'app s'hi introdueixen les dades de quilos recollits, tipus de restes i una fotografia acreditativa | Gemma Parés

La salut mediambiental de la Costa Brava ha trobat un aliat en la tecnologia més senzilla, almenys pel que fa a alta mar. Un total de 181 pescadors gironins estan utilitzant enguany l’aplicació Pesca Neta, creada per registrar la brossa i els plàstics que recullen de l’aigua durant les seves jornades de treball.

Cada embarcació té un contenidor específic que omplen amb els residus pescats i, en arribar a port, fan el recompte i introdueixen les dades a l'app, com ara els quilos recollits, la tipologia de restes endutes i una fotografia per deixar constància de tot allò que s’ha recollit. Finalment, la brossa es diposita als diferents contenidors de reciclatge que hi ha distribuïts a les onze confraries de Girona.

Els pescadors participants són de diverses modalitats (palangre, encerclament, arts menors), tot i que els d’arrossegament són els que registren més quilos, pel fet que recullen la brossa dipositada al fons del mar. Fins al dia d'avui, l'aplicació mòbil en l'àmbit gironí ha comptabilitzat prop de 1.500 registres, i al setembre se sabrà la xifra total de residus recollits pels pescadors.

70.000 litres de deixalles, l’any passat

La biòloga i dinamitzadora del projecte Pesca Neta en l'àmbit gironí, Stefania Minuto, explica que s’ha notat “una millor precisió de les dades recollides gràcies a la senzillesa de l'app que, a més, és molt ràpida d’utilitzar”. "La predisposició dels pescadors ha sigut d'allò més positiva i el compromís és més constant que altres anys. Fins i tot hi ha més pescadors d'arts menors que la fan servir, i això és de valorar", afegeix.

El 2022 els pescadors catalans van omplir 11 camions cisterna amb 70.000 litres de deixalles marines al litoral. La majoria eren bosses (62%), ampolles, canyes i fils de pescar, envasos de plàstic i tovalloletes.

Pesca Neta va néixer el setembre de 2020 com una acció col·lectiva del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Fons Europeu Marítim i de la Pesca i les confraries de pescadors catalanes.