L’aprenentatge per reforçament arriba per primera vegada a les profunditats aquàtiques
Un equip integrat per investigadors d’universitats catalanes permet localitzar i seguir objectes i animals marins
Categories:
Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC) i de la Universitat de Girona (UdG), juntament amb altres científics, han portat per primera vegada l’aprenentatge per reforçament a les profunditats aquàtiques. Aquesta tecnologia, que utilitza una xarxa neuronal que permet escollir la millor acció a realitzar en cada moment, ofereix la possibilitat a vehicles autònoms i a robots submarins de localitzar i fer un seguiment acurat d’objectes i animals marins.
Amb aquesta investigació, el grup de treball espera poder aprofundir en l’estudi de fenòmens ecològics com són les migracions d’espècies marines de petita i gran escala usant robots autònoms que s’adaptin al sistema. Així mateix, creuen que pot ajudar a supervisar instruments oceanogràfics en temps reals, monitorant i transmeten aquelles accions que es duen a terme al fons del mar.
Per localitzar i fer el seguiment de diferents elements submarins, s’han fet servir tècniques d’acústica de rang, que permeten identificar la posició d’un objecte mitjançant les distàncies des de diferents punts. Aquesta metodologia s’ha vist reforçada amb la incorporació de la intel·ligència artificial i del seu aprenentatge per reforçament, que ha ajudat a traçar d’una manera òptima la trajectòria que ha de realitzar el robot.
Avui en dia, la robòtica submarina és una eina de gran utilitat per conèixer millor els oceans i explorar les dificultats a les quals s’enfronten. Ja hi ha vehicles que monitoren allò que passa a 4.000 metres de fondària o satèl·lits que sobrevolen els mars, però aquesta tecnologia oferirà informació dels fenòmens que passen a petita escala com la captura del diòxid de carboni per part dels organismes marins o l’impacte del canvi climàtic, entre d’altres.
De cara a un futur a curt termini, el grup de treball ja ha definit una sèrie d’objectius. Sense abandonar la tècnica emprada, volen resoldre missions més complexes: localitzar objectes a través de l’ús de múltiples vehicles, detectar fronts i termoclines o definir l’aforament d’algues.