Neix l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya
El Govern impulsa una xarxa conformada per les Cambres, el BSC i cinc institucions acadèmiques per liderar el sector des del sud d’Europa
Categories:
El Govern de la Generalitat ha presentat aquest dimarts l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, una nova entitat que aspira a agrupar tots els actors determinants d’aquesta indústria per internacionalitzar l’ecosistema, captar nous projectes empresarials, formar talent especialitzat i promoure la recerca. Aquest projecte se suma a la participació del Principat des del passat mes de març a l’Alliance of European Semiconductor Regions, una iniciativa europea que vol assegurar la implementació de la Chips Act al continent.
Els quatre objectius principals de l’Aliança seran l’enfortiment de l’ecosistema, la formació i l’atracció de talent, la potenciació de la recerca i la innovació i l’atracció a Catalunya de noves empreses dedicades al món dels semiconductors. El primer pas de la nova formació serà posar en contacte tots els agents que conformen el sector (acadèmia, empresa i administració) per identificar quins són els passos que cal seguir per dissenyar una nova estratègia que arribi a tota la cadena de valor.
La xarxa s’integrarà dins del departament d’Empresa i Treball i estarà conformada, d’entrada, pel Consell General de Cambres de Catalunya; el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS); l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC); l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Amb tot, el Govern espera sumar nous membres en el futur.
Avui dia, el sector dels semiconductors a Catalunya està conformat per un total de 86 empreses, que facturen gairebé 160 milions d’euros i donen feina a 700 persones, d’acord amb un informe d’ACCIÓ. La indústria s’ha consolidat durant els darrers mesos amb noves instal·lacions, com la sala blanca de microxips d’IDEADED a Girona, el centre de disseny de microxips de Cisco a Barcelona o les instal·lacions per testar microxips de MPS a l’Hospitalet de Llobregat.