La primera xarxa d’investigació sobre el metavers a Europa es coordinarà des de Barcelona
L’EMRN estudiarà els beneficis, riscos i desafiaments dels mons virtuals en col·laboració amb la indústria i la societat civil
Categories:
L’investigador de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UB) Mel Slater coordinarà l’European Metaverse Research Network (EMRN), la primera xarxa de recerca a Europa especialitzada en el metavers. Aquesta nova entitat està conformada per vuit centres d’investigació provinents de set països i estudiarà els beneficis, riscos i desafiaments potencials dels mons virtuals.
Per fer-ho, l’EMRN té previst col·laborar amb la indústria, la societat civil i l’administració amb la voluntat de “contribuir a desenvolupar el metavers de manera responsable”. Slanter ha assegurat que el nou organisme estudiarà els “aspectes més controvertits” d’aquest nou paradigma tecnològic, tenint en compte qüestions com les implicacions legals, l’impacte social o les bases econòmiques. En aquesta línia, els impulsors esperen que l’EMRN pugui facilitar la transferència de coneixement cap al sector productiu i la publicació d’articles conjunts dels quals “tot el sector en pugui aprendre”.
A més a més de la UB, a l’Estat espanyol també hi participa la Universitat d’Alacant amb el professor Aurelio Lopez-Tarruella, principal responsable de la càtedra per al desenvolupament responsable del metavers que gestiona el centre educatiu. La resta de membres de la xarxa són la Universitat Dauphine (França), la Universitat de Ciències Aplicades de Magdeburg-Stendal (Alemanya), la Universitat Politècnica de Milà (Itàlia), el think tank Renaissance Numérique (França), els Instituts de Recerca de Suècia (RISE), l’Organització de Recerca Científica Aplicada (Països Baixos) i la Universitat de Tecnologia de Poznan (Polònia).
Actualment, a Catalunya hi ha un total de 153 empreses especialitzades en tecnologies immersives, d’acord amb un informe d’ACCIÓ. D’aquestes, el 16,3% se centren a desenvolupar solucions per al metavers, amb companyies com Telefónica, Accenture, Qualcomm, Futura Space, Freeverse o Union Avatars.