Catalunya té 153 empreses especialitzades en tecnologies immersives
La realitat virtual domina una indústria que dona feina a 900 persones i factura 137 MEUR al Principat
Categories:
El sector de les tecnologies immersives està conformat per un total de 153 empreses a Catalunya, d’acord amb un estudi elaborat per l’agència per la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del Departament d’Empresa i Treball. Aquesta indústria, que aglomera conceptes com la realitat virtual, la realitat augmentada, els hologrames o el metavers, factura en conjunt 136,6 milions d’euros i dona feina a 900 professionals.
La realitat virtual és clarament la tecnologia més dominant, amb un 66% de les companyies especialitzades en aquest camp. La realitat augmentada també capta l’interès de les empreses, ja que gairebé la meitat (48,4%) hi treballen, mentre que el metavers encara és un àmbit minoritari, atès que només s’hi dediquen el 16,3% de les corporacions. L’entreteniment (39,2%) i el màrqueting (37,3%) són els principals sectors pels quals es desenvolupen tecnologies immersives, seguits a certa distància per la indústria 4.0 (17%), la formació (11,8%) i la salut (10,5%).
L’informe assenyala que aquestes tecnologies es troben encara en una fase incipient de desenvolupament, per la qual cosa “serà necessària recerca i innovació, però també estandardització i interoperabilitat per fer aflorar el seu potencial de transformació i d’impacte”. Aquest fet s’evidencia amb la joventut del sector: el 58,2% de les empreses tenen més de 10 anys i gairebé un terç són start-ups. Newtonlab Space, Virmedex Virtual Experiences o Freeverse són algunes de les companyies que encaixen en aquesta descripció. L’estudi també destaca que l’ecosistema no compta únicament amb empreses, sinó que també està conformat per centres tecnològics, universitats i centres formatius, clústers i administració pública, a més a més de tenir presència destacada en fires del territori com el Mobile World Congress, l’ISE, l’IoT Solutions World Congress o l’Advanced Factories.
En global, el sector ha situat Catalunya com un pol de referència europeu en l’àmbit de les tecnologies immersives. D’acord amb dades extretes del Talent Insights de LinkedIn, Barcelona és la setena ciutat europea amb més treballadors dedicats a aquesta especialitat en termes relatius, per davant d’Estocolm, Madrid o Budapest. Així mateix, l’estudi també recorre a Crunchbase per determinar que Catalunya és la sisena regió europea que més inversió ha atret de start-ups, amb un total de 19 milions de dòlars entre 2018 i 2022. De les vuit empreses que han aconseguit tancar rondes de finançament, la més exitosa ha estat Amelia Virtual Care, que ha aconseguit recollir 6,3 milions de dòlars en els últims cinc anys.