President de la Comissió d’Emprenedoria del 22@Network BCN

Els metaversos són la nova gran oportunitat per a Barcelona

"El dia que l'ISE convidi Disney i Amazon es transformarà en la fira més important de Barcelona, per davant del MWC"

Els darrers mesos hem escoltat sovint que Barcelona està ben posicionada com a hub tecnològic a Europa, i això és molt bo. Però ens hem de mantenir, que és sempre més difícil que arribar-hi. Hi ha alguns senyals que anuncien una possible baixada de la posició de la nostra ciutat. Per exemple, en primer lloc, ja detectem ciutats espanyoles com Madrid o Màlaga que comencen a rebre projectes que abans haguessin vingut a Barcelona. I segon, no hem sigut capaços de ser un hub generador de software i hardware els darrers anys. No hem augmentat espectacularment les patents com hauríem d'haver fet; continuem fent servir la tecnologia de tercers per crear nous serveis; continuem oferint serveis. Si després de quasi 15 anys del Mobile World Congress a la ciutat no hem sigut capaços de fer-ho, no ho serem ara. Així que ens hem de moure amb rapidesa per detectar els següents avanços tecnològics. Hem de fer un nou pas endavant incorporant sectors que actualment es coneixen; però que no interactuen, i que ho hauran de fer per crear nous negocis i nous models de negocis.

"No hem sigut capaços de ser un 'hub' generador de 'software' i 'hardware' els darrers anys"

Ara mateix, tenim consolidats a la ciutat de Barcelona els següents elements bàsics d'un hub tecnològic:

  • Una gran fira internacional com el Mobile World Congress, amb el seu 4YFN, la Mobile World Capital i el programa The Collider.
  • L'esforç comú d'empreses de tecnologia i start-ups al voltant de l'associació Tech Barcelona, i el seu acompanyament i desenvolupament en el districte 22@.
  • El lideratge públic de Barcelona Activa, la gran incubadora de la ciutat, que ha donat peu a tota una xarxa d'acceleradores, venture builders i espais de coworking al llarg de la ciutat, facilitant la presència i creixement de tot l'ecosistema tecnològic.
  • La important feina dels inversors privats i públics, com l'Institut Català de Finances, entre d'altres. Sense ells, la roda no estaria girant. I també, l'esforç de les universitats i els centres de recerca que, per cert, encara ha de millorar.

Però això ja no serà suficient. En dos anys, tindrem canvis rellevants en el sector tecnològic: els espais immersius i augmentats ens generaran nous mons on les empreses i les persones consumirem contingut i productes, suportats per la tecnologia blockchain. I com va passar amb la web, el mòbil i les xarxes socials, haurem de competir globalment. Si no fem ara un esforç col·lectiu de nou, perdrem la capacitat de lideratge. La bona notícia és que tenim tots els nous elements per continuar endavant.

En primer lloc, tenim una nova fira important a la ciutat des de l'any passat: l'Integrated Systems Europe (ISE). Avui és la fira tècnica audiovisual, però és la fira del futur. Quan escoltem el terme 'audiovisual', molts pensem en teatre, pel·lícules i sèries, però és que avui tot és contingut audiovisual, també Youtube, Instagram, Tiktok, Netflix, etc. Tot és una gravació. Tot és una pel·lícula. I ja no som a temps de canviar-ho.

Què li falta a l'ISE? Incorporar el contingut. El dia que la fira convidi Disney, Amazon, etc., es transformarà en la fira més important de la ciutat, per davant del Mobile World Congress. I és que cal recordar que el Mobile va explotar quan va incorporar contingut: recordem que venien Facebook, Instagram, Twitter, etc. Per tant, cal donar suport a l'ISE perquè incorpori al més aviat possible el contingut audiovisual.

"El dia que l'ISE convidi Disney i Amazon es transformarà en la fira més important de Barcelona, per davant del MWC"

En segon lloc, Barcelona té moltíssima experiència audiovisual. Tenim un Festival de Cinema a Sitges, els millors festivals de música, les millors productores d'Espanya; som una capital mundial del contingut editorial, Barcelona és un plató publicitari, etc., etc. i etc. Per tant, tenim les indústries creatives preparades.

En tercer lloc, les indústries dels videojocs i dels eSports estan ben posicionades i valorades. Tenen ja experiència unint el món tècnic amb el món productiu i artístic. Aquesta indústria ja té programadors, dissenyadors, guionistes, productors, etc.

I què ens fa falta? Doncs necessitem ajuntar tots aquests mons (audiovisuals, creatius i tecnològics) per crear un ecosistema molt més potent. Però ens fa falta la cola que els unirà. Ens fa falta impulsar un triumvirat adhesiu que unirà tot això: els espais immersius, els espais augmentats i el blockchain. I és que aquestes noves tecnologies ens serviran perquè la creativitat i producció del sector audiovisual i la base tecnològica de tot l'ecosistema pugui crear els necessitats continguts i productes dels metaversos. La web3, la internet que incorpora la propietat, necessita tota aquesta suma per poder generar serveis i productes de qualitat. Necessitem sumar a tots i aleshores serem un dels top 5 mundial en la web3. Podem ser-ho.

"Els espais immersius, els augmentat i el ‘blockchain’ serviran perquè la creativitat i la roducció de l’audiovisual creï continguts al metavers"

Espero que el nou hub de Sant Adria del Besòs i el nou centre de Palo Alto tinguin molt present que han d'aglutinar a totes aquestes indústries i tecnologies, sense oblidar que darrere d'aquestes, també vindran unes altres com per exemple, les sanitàries. I també espero que l'equip de govern que arribi a la ciutat de Barcelona l'any 2023 hagi incorporat en la seva agenda pels pròxims quatre anys (4Y4N), la creació, acceleració i confirmació d'aquest nou hub web3.

I mentrestant, tots hem de fer l'esforç d'apropar-nos a totes aquestes noves indústries i tecnologies, i incorporar els mons virtuals a les empreses.