Pressió perquè les consoles de videojocs incorporin el català a la interfície
La Plataforma per la Llengua impulsa una campanya perquè els principals fabricants habilitin la llengua en els seus sistemes de joc
Categories:
El 41% de les llars catalanes tenen almenys una consola de videojocs a casa, segons l’Enquesta de participació cultural de 2021 de la Generalitat. Tanmateix, cap dels tres principals fabricants del sector (Microsoft, Sony i Nintendo) ofereix el català com una opció idiomàtica per navegar a través de les seves màquines. És per aquesta raó que la Plataforma per la Llengua ha iniciat una campanya per pressionar les companyies perquè incorporin l’idioma als seus sistemes.
Des de l’entitat defensen que la inclusió del català com a opció per la interfície de navegació impulsaria el creixement de l’idioma dins del sector. “La interfície és important perquè el que vol dir és que la plataforma reconeix el català de manera oficial com un idioma que pot portar qualsevol joc”, assenyala el membre de la comissió de videojocs de la Plataforma per la Llengua, Roger Baldomà, a MetaData. Aquest fet permet que els jocs es reprodueixin automàticament en la llengua escollida per l’usuari. “En cas contrari, una de dues: o n’ets conscient i vas a buscar la selecció d’idioma per posar-lo en català, o et sortirà per defecte en castellà”, afegeix.
L’altre aspecte que el manifest també reclama és que els fabricants incloguin el català com a etiqueta amb la qual filtrar els jocs, com ja succeeix amb altres idiomes, una opció que permetria “localitzar fàcilment” aquelles obres que estan disponibles en la llengua catalana. I és que avui dia ja hi ha desenes de videojocs que es poden jugar en català a PlayStation, Xbox o Nintendo Switch, però no existeix cap mecanisme per identificar-los entre els milers de propostes de les botigues virtuals. Aquesta possibilitat sí que existeix a Steam, la principal botiga digital de videojocs per ordinador, que tot i que no incorpora la interfície en català, permet filtrar títols en la llengua des del passat novembre. En l’actualitat, la plataforma llista un total de 800 obres, tot i que en algunes d’elles caldria verificar si realment es poden jugar en català.
Suport de l’ecosistema català
El manifest, elaborat després d’un any i mig de converses, s’ha fet públic amb l’adhesió de més d’una desena d’empreses catalanes del sector, des d’estudis independents com Mango Protocol, RolldBox Games o Cubus Games fins a corporacions d’àmbit internacional com Ubisoft, Socialpoint o IO Interactive. “Que estudis grans es posicionin d’aquesta manera en favor del català també fa notar que possiblement estan mirant si també poden posar el seu granet de sorra”, expressa Baldomà. El representant de la comissió de videojocs explica que durant els pròxims dies aniran anunciant la inclusió d’altres estudis i entitats, però que esperen que “com a mínim, totes les empreses que han publicat algun videojoc en català s’hi sumin”. El projecte també compta amb el suport de les associacions de jugadors catalans Gaming.cat, Xboxers Catalans, Nintenhype i Catalunya Playstation.
Plataforma per la Llengua ja ha mantingut converses amb Microsoft per incloure el català a Xbox, i està cercant els interlocutors adients per dialogar amb Nintendo i Sony
En el moment de publicació del manifest, la Plataforma per la Llengua ja es troba en converses amb Microsoft per la inclusió del català a l’ecosistema Xbox. “És la primera amb què ens vam enfocar perquè l’aplicació de Xbox per ordinadors ja està en català, i crèiem que seria molt més fàcil”, comenta Baldomà. Una altra de les cartes que juguen a favor de l’associació és el fet que Microsoft té diversos contractes amb la Generalitat de Catalunya, la qual cosa pot ajudar a pressionar la companyia. Per la seva banda, tant amb Nintendo com amb Sony la Plataforma encara es troba en la fase de buscar “qui són els bons contactes” per poder plantejar aquesta qüestió a les empreses.
Catalunya és el principal motor de la indústria del videojoc a l’Estat espanyol, amb una facturació de 552 milions d’euros, 200 estudis de desenvolupament i gairebé 4.000 treballadors el 2020 segons el Llibre Blanc del Videojoc. El Principat també és la regió europea que més inversions estrangeres ha captat en els darrers cinc anys dins d’aquest sector, amb l’arribada o expansió durant els últims anys d’estudis de renom com NetEase, FunPlus, Rovio o Paradox Interactive. La producció de videojocs en català ha augmentat últimament, com acredita la base de dades VDJOC, amb noms del prestigi d’Endling – Extinction is forever, obra dels barcelonins Herobeat Studios guanyadora d’un Premi BAFTA i finalista als The Game Awards. Amb tot, la llengua encara no ha arribat amb força als títols més comercials: dels 20 videojocs més venuts a Espanya el 2022, cap d’ells incorporava el català.
Campanya de recollida de signatures
Paral·lelament al document que han signat les empreses, associacions i mitjans de videojocs, la Plataforma per la Llengua també ha impulsat una campanya de recollida de signatures a Canvia.cat, en què s’exigeix a Nintendo, PlayStation i Xbox les mateixes demandes que es reclamen en el manifest.