La UE aprova la compra d’Activision per part de Microsoft
Brussel·les demana que l’empresa garanteixi la presència dels jocs durant 10 anys a les plataformes d’altres competidors
Categories:
La Comissió Europea ha donat llum verda a la compra de l'empresa de videojocs Activision Blizzard per part de Microsoft, una operació valorada en 68.700 milions de dòlars (63.300 milions d'euros al tipus de canvi actual). En un comunicat emès aquest dilluns, l'executiu comunitari considera que l'adquisició “aborda plenament” les preocupacions de competència identificades i assegura que representa “una millora significativa per al sector dels videojocs”.
El vistiplau de la Comissió, però, arriba després que s'hagin afegit certes salvaguardes en l'acord per evitar que Microsoft assoleixi una posició dominant en la distribució de jocs a través del núvol i en el mercat de sistemes operatius per a ordinadors. En concret, l'anàlisi elaborada per Brussel·les va identificar dues amenaces. Per una banda, la compra danyaria la competència en la distribució de videojocs a través de plataformes de streaming al núvol, un mercat per ara “limitat” però “amb molt potencial”.
En aquest sentit, Microsoft és una de les principals líders del mercat amb la seva plataforma, Game Pass Ultimate. La Comissió alerta que, si Microsoft decidia que els jocs d'Activision passaven a ser exclusius dins la seva plataforma, la competència se'n veuria ressentida. És per això que l'executiu ha exigit a Microsoft que, almenys durant deu anys, tots els usuaris dels jocs d'Activision puguin utilitzar qualsevol plataforma al núvol, més enllà de la de Microsoft.
Brussel·les permetrà la compra d'Activision per part de Microsoft si aquesta es compromet que els jocs d'Activision es puguin publicar en altres plataformes durant 10 anys
L'altra amenaça feia referència al mercat d'ordinadors. En l'estudi de la CE es deia que, si Microsoft exigia exclusivitat a Activision, això també reforçaria la posició de Windows, el seu sistema operatiu. “Tot plegat podria dificultar la transmissió dels jocs d'Activision en ordinador que fan servir sistemes operatius diferents dels de Microsoft”, defensava. Davant aquest escenari, la Comissió ha acceptat la compra sota la condició que, almenys durant els pròxims deu anys, qualsevol joc d'Activision pugui ser jugat en altres consoles i ordinadors que no estiguin produïts per Microsoft.
Aquesta decisió arriba setmanes després que l’Autoritat de Mercats i Competència (CMA) del Regne Unit decidís bloquejar la mateixa compra. A diferència de la Comissió Europea, l'entitat britànica considera que el monopoli que tindria Microsoft en el sector dels videojocs en el núvol, el qual ja controla en un 60 o 70% del mercat, podria “soscavar una innovació que és crucial per al desenvolupament d’aquestes oportunitats”.