El Regne Unit bloqueja la compra d’Activision Blizzard per part de Microsoft

L’autoritat de Mercats i Competència argumenta que l’acord bloquejaria la innovació del mercat del videojoc al núvol

Redacció

L'adquisició d'Activision Blizzard s'ha tancat per gairebé 69.000 milions de dòlars
L'adquisició d'Activision Blizzard s'ha tancat per gairebé 69.000 milions de dòlars | thiago japyassu (Pexels)

Després de mesos de negociacions i incertesa, l’Autoritat de Mercats i Competència (CMA) del Regne Unit ha decidit bloquejar la compra d’Activision Blizzard per part de Microsoft. El tracte, que es va tancar a principis de 2022 per 69.000 milions de dòlars, convertiria l’empresa creadora de Windows i Xbox en la propietària de franquícies de gran renom dins del món dels videojocs, com Call of Duty, World of Warcraft, Candy Crush o Overwatch.

La principal preocupació de la CMA és l’efecte que aquest acord tindria en l’àmbit delvideojoc al núvol, un sector relativament nou, però en ple creixement. “Microsoft ja controla entre el 60 i el 70% dels serveis de cloud gaming i té altres fortaleses importants, com ser propietària de Xbox, del sistema operatiu líder en PC (Windows) i una infraestructura global de cloud computing (Azure i Xbox Cloud Gaming)”, al·lega el comunicat que l’entitat ha publicat. L’Autoritat assenyala que el videojoc al núvol permet alsjugadors britànics més flexibilitat a l’hora de gaudir de l’oci electrònic, ja que no han de comprar consoles o ordinadors cars. Tanmateix, permetre la compra just quan aquest mercat “comença a créixer ràpidament” podria “soscavar una innovació que és crucial per al desenvolupament d’aquestes oportunitats”.

Per intentar convèncer la CMA, Microsoft ha tancat durant aquest any acords amb NVIDIA i Nintendo en què la companyia es comprometria a llançar de manera simultània els jocs de la franquícia Call of Duty i altres títols d’Activision Blizzard al servei en streaming GeForce NOW i a la consola Nintendo Switch durant els pròxims 10 anys. Això no obstant, l’entitat britànica considera que les propostes de la multinacional són insuficients per tres raons: no cobrien prou models de negoci dins del sector del videojoc al núvol, no s’havia ofert a prou proveïdors d’ordinador fora de Windows i suposaria una estandardització dels termes i serveis que s’oposaria al “dinamisme i la creativitat” del mercat.

Davant d’aquesta decisió, la companyia ha assegurat que continuarà treballant per tancar l’acord. “Ens mantenim plenament compromesos amb aquesta adquisició i apel·larem”, ha declarat el president de Microsoft, Brad Smith, segons recull el portal especialitzat Bloomberg. El directiu considera que el posicionament de la CMA “rebutja un camí pragmàtic per abordar les preocupacions de la competència”, la qual cosa “desencoratja la innovació tecnològica i la inversió al Regne Unit”.