El programa europeu WomenTechEU impulsa 20 ‘start-ups’ catalanes ‘deep tech’
Les companyies rebran un ajut de 75.000 euros i assessorament i formació en investigació, emprenedoria i estratègia comercial
Categories:
Un total de 20 start-ups catalanes han estat seleccionades per la segona edició del programa europeu WomenTechEU, una iniciativa impulsada per la Comissió Europea per accelerar la innovació de les empreses especialitzades en el sector deep tech que hagin estat fundades per dones. Catalunya representa el 74% de les companyies de l’Estat espanyol escollides (27) i gairebé el 15% de tota la convocatòria, que enguany repartirà 10 milions d’euros entre les 134 entitats elegides.
Entre les empreses catalanes seleccionades, l’especialització amb més presència és la biotecnologia, a la qual es dediquen Nimble Diagnostics, Gate3Brain o Biointaxis. Dins d’aquesta categoria entra també KOA Biotech, una spin-off de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que es dedica a millorar la productivitat i la sostenibilitat del cultiu d’organismes aquàtics en piscifactories. L’entitat, com la resta de participants dins del programa, rebrà una ajuda de 75.000 euros i assessorament i formació en emprenedoria, investigació científica i habilitats comercials. “Volem destinar aquest finançament a validar la tecnologia fent diverses proves pilot i avançar en l’estratègia de negoci”, ha declarat la doctora en Biomedicina i fundadora de KOA Biotech, Sira Mogas-Díez.
La salut és l’altre àmbit amb gran protagonisme entre les entitats catalanes participants en la segona edició de WomenTechEU. Entre elles es troben la start-up barcelonina Manina Medtech, que ha creat un test no invasiu basat en intel·ligència artificial per predir el millor moment per efectuar una fecundació in vitro. Altres participants sorgits al Principat són l’empresa de robots autònoms Keybotics, la spin-off de l’IREC Bamboo Energy, que ha creat un programari per estalviar energia elèctrica als hospitals, o bé la spin-off de la Universitat de Lleida Universal Smart Cooling, especialitzada en sistemes de refrigeració per a centres de dades.
D’acord amb un informe de l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del departament d’Empresa i Treball, el sector deep tech català està format per un total de 291 empreses, les quals representen el 15% de les start-ups del Principat. La potència de la indústria és reconeguda internacionalment, atès que Barcelona és la primera ciutat del sud d’Europa en rondes de finançament captades per les companyies emergents especialitzades en big tech, per davant de poblacions com Copenhaguen, Madrid o Viena.