Tecnologia catalana per augmentar l’èxit de les fecundacions ‘in vitro’

La ‘start-up’ Manina Medtech crea un test basat en intel·ligència artificial que prediu de manera no invasiva el millor moment per dur a terme el procés

Categories:

Redacció

Menys d'un 30% dels processos de fecundació in vitro acaben en naixements
Menys d'un 30% dels processos de fecundació in vitro acaben en naixements | MART PRODUCTION (Pexels)

Una de cada sis parelles al món, al voltant de 190 milions de persones, té problemes de fertilitat, raó per la qual sorgeixen les diverses metodologies de reproducció assistida. Una de les vies més habituals és la fecundació in vitro, però és un procés llarg, costós i amb una taxa de naixements inferior al 30%. Per tal de millorar l’èxit d’aquesta tècnica, la start-up catalana Manina Medtech ha desenvolupat un test basat en intel·ligència artificial (IA) que calcula quin és el millor moment per realitzar l’extracció dels òvuls i, així, augmentar les possibilitats d’un resultat positiu.

Fundada el maig de 2021 a Barcelona, Manina Medtech ha creat un test instantani que, a diferència dels mètodes tradicionals, prediu el millor moment per extreure els òvuls de manera no invasiva, ja que només necessita una mostra de fluid uterí. “Permet evitar l’alternativa d’estudiar el teixit uterí amb una biòpsia, que seria molt més invasiu i implicaria una necessitat de temps per esperar els resultats i esperar almenys un cicle per fer la transferència, sense tenir la garantia que s’acabi fent en el moment oportú”, indica la investigadora en ciència molecular i cofundadora de l’empresa, Mónica Rodríguez de la Vega.

La tecnologia de Manina Medtech, batejada amb el nom de SEEDCHRONY, ha dut a terme un estudi clínic satisfactori a la Unitat de Reproducció Assistida i Endocrinologia Ginecològica de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. En el futur, preveu impulsar dos nous estudis: un específic amb pacients i un altre requerit per obtenir el permís regulador. L’empresa emergent ha rebut un ajut de 75.000 euros per part d’ACCIÓ de la línia Startup Capital, destinada a impulsar les tecnologies en fase inicial.

Etiquetes