UniSCool dissenya un sistema de refrigeració intel·ligent per a centres de dades

La tecnologia aconsegueix reduir un 70% el consum energètic i allargar fins a un 20% la vida útil dels aparells

Categories:

Redacció

La tecnologia d'UniSCool està fabricada amb un aliatge de níquel i titani que canvia de forma i posició segons la temperatura
La tecnologia d'UniSCool està fabricada amb un aliatge de níquel i titani que canvia de forma i posició segons la temperatura | UniSCool

La start-up catalana Universal Smart Cooling (UniSCool), nascuda com a spin-off de la Universitat de Lleida i de la Universitat de Sherbrooke (Canadà), ha dissenyat un sistema de refrigeració líquida que permet reduir un 70% el consum associat a la refrigeració dels servidors informàtics i centres de dades. Aquesta tecnologia, basada en l’ús d’unes aletes intel·ligents que s’activen en funció de la temperatura del moment, permet allargar fins a un 20% la vida útil dels aparells.

La solució d’UniSCool consisteix en un petit dispositiu que s’instal·la directament dins del servidor per reduir-ne a temperatura. El factor diferencial es troba en l’ús d’unes aletes intel·ligents que permeten “optimitzar l’extracció de calor a les necessitats locals i instantànies de refrigeració dels processadors”, d’acord amb la cofundadora i COO de l’empresa, Montse Vilarrubí. La tecnologia fa servir un aliatge de níquel i titani, “uns metalls capaços de canviar de forma i posició segons la seva temperatura”, segons l’emprenedora.

UniScool va néixer amb l’objectiu de millorar l’eficiència del consum energètic dels sistemes electrònics, un dels grans problemes de la indústria. La primera etapa del projecte s’ha centrat en els servidors de dades, però la intenció de la companyia és que la seva tecnologia es pugui fer servir en qualsevol sistema electrònic. De moment, l’empresa ja ha patentat la tecnologia i ha començat a testejar-la tant a centres de dades com amb una multinacional del sector dels semiconductors que està assentada a Barcelona. El següent pas serà aplicar-lo a bateries de vehicles elèctrics i altres dispositius relacionats amb la indústria dels microxips.