Només un 2% de les dones emprenedores s’especialitzen en noves tecnologies
La dificultat per accedir a fons d’inversió i la manca de referents femenins es presenten com a principals obstacles a l’hora d’impulsar projectes empresarials
Categories:
Només un 2% de les dones que emprenen projectes empresarials escullen les noves tecnologies com a camp d’especialització de la seva companyia, d’acord amb un estudi publicat aquest dimecres per MicroBank, el banc de microcrèdits del grup CaixaBank. L’informe assenyala que les emprenedores acostumen a apostar de manera més majoritària pels serveis professionals (38%) i pel comerç detallista (36%), mentre que l’hostaleria (23%) és també un sector força predominant dins del grup poblacional.
La presència de dones emprenedores és ínfima dins del sector tecnològic, però també minoritària en termes generals. A escala nacional, només un 20% de les start-ups nascudes el 2022 compten amb dones dins de l’equip fundador, d’acord amb el Mapa del emprendimiento elaborat per la plataforma South Summit. “Com a dona t’enfrontes a la invisibilitat davant dels fons d’inversió”, assenyala la directora general de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo. I és que només un 5% de les emprenedores catalanes han pogut accedir a aquest tipus de capital per tirar endavant un negoci, mentre que els préstecs bancaris no arriben a l'1%. Les fonts de finançament més comunes de les dones emprenedores són els estalvis propis (52,2%), la venda d’un negoci anterior (30%) o els préstecs d’amics i familiars (11%).
La directora executiva i cofundadora de SocialDiabetes, María Jesús Salido, considera que aquesta situació es deu al fet que el capital de risc és un món “dominat per homes”: “No hi ha tantes referències de dones emprenent i que hagin estat un èxit, i aquesta manca d’historial fa que davant d’un projecte amb possibilitats similars, de forma inconscient i irracional s’acabi apostant per un home”. L’enginyera, guardonada amb el Premi DonaTIC a millor empresària de 2021, va impulsar una plataforma per millorar la gestió de la diabetis que ja fan servir cada dia més de 300.000 persones.
Un altre exemple d’emprenedora exitosa és Anna Boldú, directora executiva i cofundadora de Platanomelón, una botiga en línia de joguines sexuals. “Vam néixer amb la intenció de trencar tabús i acabar amb la desinformació que hi ha al voltant de la sexualitat, que entenem que forma part de la salut”, explica l’empresària, una temàtica “molt femenina” que considera que els va fer “encara més complicat” trobar finançament. Boldú defensa que “falten dones inversores i amb poder adquisitiu per invertir”, atès que quan ha tingut reunions amb fons que inverteixen només en dones les converses han fluït “de manera molt diferent”. Per arribar a aquesta situació, l’emprenedora subratlla la rellevància que tenen els casos d’èxit: “Necessitem referents per emmirallar-nos i veure que nosaltres també podem fer aquest camí”. “Ara mateix es calcula que per cada referent femení en veiem 200 de masculins. Si s’equiparés una mica, ja no hauríem de parlar de trajectòries d’heroïnes, sinó simplement d’emprenedores i d’assalariades”, afegeix Arroyo.