La informàtica lidera la bretxa de gènere tecnològica de l’Estat espanyol
El 17,8% dels titulats universitaris en carreres STEAM són dones, amb només un 13,5% en l’àmbit informàtic
Categories:
La bretxa de gènere continua sent un dels principals problemes del sector tecnològic a Catalunya i a l’Estat espanyol. D’acord amb el darrer informe de l’Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (ONTSI), les dones representen el 17,8% dels professionals amb formacions universitàries STEAM ocupades a l’Estat, 1,9 punts més que la mitjana europea, però molt per darrere de països com Bulgària (36,6%), Grècia (29,4%) o Dinamarca (28%). De totes les especialitzacions tècniques, la que té menys presència femenina és la Informàtica, amb només un 13,5% de dones.
Pel que fa a la resta d’especialitzacions STEAM, l’àmbit amb més dones són les Ciències de la vida, on representen el 61,5% de les titulades. Les Matemàtiques i estadística (41,5%), les Ciències físiques, químiques i geològiques (43,7%) i l’Arquitectura i la construcció (44,6%) presenten dades força equilibrades entre homes i dones, mentre que les Enginyeries tornen a evidenciar la manca de presència femenina dins del sector, amb només un 27,9% de dones.
Específicament dins de la formació professional de l’àmbit informàtic, la titulació amb un percentatge més elevat de dones és el grau bàsic d’Informàtica d’oficina, amb un 23%. En la següent escala es troben el grau bàsic en Informàtica i comunicacions (14,2%) i el grau superior en Desenvolupament d’aplicacions web (13,4%). Les titulacions on la presència de la dona cau per sota del 10% són el grau superior en Aplicacions multiplataforma, el grau superior en Administració de sistemes informàtics de xarxa i el grau mitjà de Sistemes microinformàtics i xarxes, el qual només té un 7,1% d’estudiants femenines.
1 de cada 5 professionals TIC són dones
Si posem el focus en els llocs de treball, l’informe assenyala que només un 19,4% dels especialistes TIC de l’Estat espanyol són dones. Novament, la xifra se situa lleugerament per sobre de la mitjana europea (19,1%), però el desequilibri és molt més gran que altres països europeus. Bulgària lidera la presència femenina en les TIC amb un 28,2%, seguida per Romania (26%), Malta (25,7%) i Finlàndia (23,9%). Pel que fa als països veïns, França presenta un 20,9% de dones al sector tecnològic, mentre que Portugal té un 20,7%.