TikTok afronta amenaces de prohibició a Europa i als Estats Units

El comissari europeu de Mercat Interior ha alertat la plataforma sobre la responsabilitat de moderar els continguts que veuen els més joves

Categories:

Redacció

L'empresa esperava tancar el 2022 amb uns ingressos de 10.000 milions de dòlars
L'empresa esperava tancar el 2022 amb uns ingressos de 10.000 milions de dòlars | Alexander Shatov (Unsplash)

TikTok va acabar el 2022 com la xarxa social de moda a internet, amb un augment d’ús a l’Estat espanyol de cinc punts percentuals (la plataforma que més va créixer) segons IAB Spain i amb l’expectativa de tancar l’any amb uns ingressos de 10.000 milions de dòlars, segons el Financial Times. Tanmateix, l’empresa xinesa afronta l’inici del 2023 amb precaució, atès que ha rebut amenaces de prohibició tant per part de la Comissió Europea com del govern dels Estats Units.

En el cas d’Europa, el comissari europeu de Mercat Interior Thierry Breton va reunir-se el passat 19 de gener amb el conseller delegat de l’empresa xinesa, Shou Zi Chew. En aquesta trobada telemàtica, el polític va traslladar al gestor de TikTok la necessitat d’augmentar la protecció dels menors d’edat amb els continguts que pot trobar a la xarxa: "No és acceptable que darrere de característiques aparentment divertides i inofensives, els usuaris tardin segons a accedir a continguts nocius i, de vegades, fins i tot potencialment mortals". En aquest sentit, Breton va insistir en la importància de respectar la normativa europea, especialment la Llei de Serveis Digitals (DSA).

Aprovada a principis de 2022 pel Parlament Europeu, la DSA augmenta la responsabilitat legal de les xarxes socials sobre els continguts que es publiquen en les seves plataformes, a més a més de limitar l’ús de publicitat personalitzada. Juntament amb la Llei de Mercats Digitals (DMA), que va entrar en funcionament el passat novembre, la Comissió Europea ha enfortit el seu posicionament respecte a certes pràctiques que les grans tecnològiques empren a internet. El mateix Breton va amenaçar Twitter amb una possible prohibició a principis de desembre si la xarxa no moderava més conscientment els continguts que ofereix.

Per la seva banda, el Senat dels Estats Units va aprovar a mitjan desembre la prohibició de TikTok en els dispositius oficials dels treballadors del govern federal. Aquest moviment ve motivat sota la sospita que l’aplicació es pugui fer servir per espiar els moviments dels polítics nord-americans, i la mesura ja s’ha estès a algunes universitats del país, les quals han recomanat als seus estudiants que esborrin l’aplicació. La preocupació principal es troba en l’accés a les dades personals que TikTok pugui tenir dels seus usuaris. L’empresa ha assegurat que aquells que la informació dels usuaris que descarreguen l’app als Estats Units es queda en els servidors que hi ha al país, però el portal BuzzFeed va publicar el passat juny uns àudios filtrats en què diversos treballadors admetien haver accedit a aquestes dades des de la Xina.