El sector dels videojocs desconfia de la ‘blockchain’ i del metavers
Tres de cada quatre professionals no té cap interès en la web 3, les criptomonedes o els NFT
Categories:
El 75% dels desenvolupadors de videojocs asseguren que l’empresa on treballen no té gens d'interès en les tecnologies blockchain i totes les seves derivades, com la web 3, les criptomonedes o els NFT. Així ho acredita un informe elaborat per la Game Developers Conference (GDC) basat en una enquesta a més de 2.300 treballadors de la indústria d’arreu del món, on també es mostra certa desconfiança cap al concepte de metavers.
Segons apunta l’estudi de la GDC, només un 2% dels desenvolupadors treballa actualment amb tecnologies blockchain i un 7% es mostra entusiasmat per entrar-hi, mentre que un 16% presenta interès en alguna de les seves aplicacions. La majoria de professionals han mantingut la seva opinió sobre aquesta tecnologia respecte a l’any passat, tot i que hi ha un percentatge més alt de gent que ha passat de tenir una opinió positiva a tenir-ne una de negativa que no a l’inrevés. Amb tot, un 25% dels enquestats no té encara una opinió formada aquesta tecnologia.
Entre la majoria d’enquestats que mostren refús cap a la cadena de blocs és habitual vincular-ho a la manca de solucions que ofereix, com explica un dels testimonis recollits: “La blockchain és un exemple de llibre de text d’una solució a la cerca d’un problema. Tot i ser coneguda durant més d’una dècada, no té casos d’usos pràctics més enllà de les criptomonedes, les quals tenen un únic cas d’ús, permetre el frau financer”. Altres persones enquestades també mencionen l’existència d’alternatives menys contaminants: “Qualsevol cosa que pots fer amb blockchain, també la pots fer amb una base de dades, però de manera més barata, amb menys energia malbaratada i amb més control”.
Què li cal al metavers per progressar?
Una altra de les tendències tecnològiques en alça, el metavers, tampoc acaba de convèncer els creadors de videojocs, ja que el 45% dels enquestats creu que el concepte no arribarà mai a complir les promeses que el rodegen. Dels que creuen que sí, l’empresa que més potencial creuen que té per liderar el futur món digital és Epic Games amb Fortnite, amb un 14% dels vots. A més distància (7%) es troben Meta i Microsoft amb Horizon Worlds i Minecraft, respectivament, mentre que alguns professionals opten per Roblox, Google o Apple.
Un 45% dels desenvolupadors de videojocs no creu que el metavers arribi a complir mai les expectatives que s'han generat al seu voltant
Sigui com sigui, els desenvolupadors tenen clar que el primer obstacle que ha de solucionar la indústria per tirar endavant el metavers és tenir una definició clara: “En primer lloc, el metavers ha d’entendre que està reinventant la roda, com demostra Second Life, i després ha d’identificar per què la gent va perdre l’interès en la roda les primeres vegades”. Altres aspectes que creuen necessaris solucionar són millorar els nivells d’interactivitat, aconseguir uns millors hardwares amb preus més accessibles i acordar una estandardització entre fabricants: “La majoria de jocs de realitat virtual no estan construïts amb un acostament concret als controls, i això provoca que hi hagi molta fricció per als usuaris finals que canvien entre jocs similars”.
En l’àmbit de la realitat virtual, el 36% dels desenvolupadors que hi treballen estan creant títols per a les Meta Quest, mentre que un 18% opta per les PlayStation VR2 i un 15%, per les HTC VIVE. Quan se’ls pregunta per les plataformes que més els interessen com a desenvolupadors, l’ordre és el mateix, però el percentatge augmenta fins al 39% en el cas de les Meta Quest, al 35% en les PlayStation VR2 i al 24% en les HTC VIVE. A més, el Project Cambria de Meta passa d’un 10% de desenvolupament actual a un 19% d’interès professional.