Els museus es digitalitzen en l’onzena edició de l’SmartCatalonia Challenge

Aumenta Solutions, Creactivitat i Cubus Games guanyen el concurs amb solucions basades en la realitat augmentada i la gamificació

Redacció

L'onzena edició de l'SmartCatalonia Challenge estava dedicada a la transformació digital dels museus de Catalunya
L'onzena edició de l'SmartCatalonia Challenge estava dedicada a la transformació digital dels museus de Catalunya | @tic (Twitter)

L’empresa barcelonina Aumenta Solutions s’ha endut el primer premi de l’onzena edició de l’SmartCatalonia Challenge, valorat en 15.000 euros, amb una plataforma web que permet crear experiències de realitat augmentada. La solució que han desenvolupat s’anomena VorTX i permet introduir imatges, vídeos i models 3D en una tecnologia que es pot reproduir amb qualsevol telèfon mòbil o ulleres de realitat virtual. La proposta ha estat valorada positivament pel jurat del concurs d’innovació oberta, promogut pels departaments de Cultura i de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, que enguany estava dedicat a la transformació digital dels museus de Catalunya, i tindrà l’oportunitat de testejar-la a través d’una prova pilot sobre el terreny.

El segon premi, dotat de 3.000 euros, l’ha aconseguit la consultoria de màrqueting i disseny digital barcelonina Creactivitat amb My Secret Museum, una solució de comunicació híbrida que es basa en diverses tecnologies innovadores i que té l’objectiu d’apropar nous perfils d’usuaris als museus. La proposta busca invertir el procés d’accés a la comunicació, de manera que sigui l’usuari, a través d’eines col·laboratives, qui s’interessi pels continguts que ofereixen les institucions culturals.

Finalment, l’estudi igualadí Cubus Games s’ha fet amb el bronze gràcies a Crononautes, navegants del temps, una experiència lúdica que permet a qualsevol museu o gestor de patrimoni cultural incorporar elements d’interacció digital als seus espais i mostres. La companyia està especialitzada en l’elaboració d’aplicacions mòbils i videojocs relacionats amb la història i la geografia catalana, i ha desenvolupat una solució que permet adaptar-se a qualsevol institució, per la qual ha obtingut un premi metàl·lic de 2.000 euros.