Una app per monitorar autobusos amb ‘big data’ guanya l’SmartCatalonia Challenge 2021

La novena edició del concurs públic d’innovació s’ha centrat en propostes relacionades amb la mobilitat a la carretera

Categories:

Redacció

Aquibus, desenvolupada per Nexus Geographics, calcula la puntualitat i l'ocupació dels autobusos en temps real
Aquibus, desenvolupada per Nexus Geographics, calcula la puntualitat i l'ocupació dels autobusos en temps real | Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori

Aquibus, una solució tecnològica desenvolupada per l’empresa Nexus Geographics centrada a oferir informació en temps real i monitorar autobusos, ha guanyat el primer premi de la novena edició de l’SmartCatalonia Challenge organitzat pel Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. El concurs, enguany centrat en la innovació en el marc de la mobilitat per la carretera, ha atorgat un premi de 15.000 euros a la proposta guanyadora i la possibilitat de realitzar una prova pilot amb la Direcció General de Transports i Mobilitat (DGTM).

L’aplicació creada per Nexus Geographics es basa en l’anàlisi de grans quantitats de dades a través de metodologies big data per oferir informació en temps real i calcular indicadors com la puntualitat o l’ocupació dels automòbils. El servei compta amb una app per als conductors, una webapp disponible per ordinadors i una altra app per als ciutadans. Un dels punts forts de la proposta és que no requereix cap mena d’instal·lació a l’interior dels autobusos ni inversions en maquinària.

El segon premi de l’SmartCatalonia Challenge, dotat de 3.000 euros, ha caigut en les mans de la start-up barcelonina Mass Factory Urban Accessible Mobility, creadora d’App&Town. Aquesta aplicació està destinada a les persones amb mobilitat reduïda i és capaç de planificar les rutes amb transport públic més adients pels usuaris. Per la seva banda, el tercer premi, de 1.000 euros, ha estat per TransportSegur.cat, una eina web elaborada per Formiga Online Solutions que permet notificar a l’instant situacions de perill com agressions físiques o assetjament sexual al transport públic. Les persones que es trobin en una situació d’aquest tipus només hauran d’escanejar els codis QR instal·lats als interiors dels vehicles, i l’eina enviarà automàticament una alerta geolocalitzada als responsables de seguretat del servei.