RuralCatLabs demostra el potencial educatiu del 5G davant 230 alumnes a les Terres de l’Ebre

La Diputació de Tarragona i la URV porten la realitat virtual, el metavers i la robotització a 15 escoles del territori

Categories:

ACN

La iniciativa aspira a oferir un nou suport tecnològic per treballar les matèries educatives del dia a dia, com Matemàtiques, Art o Medi
La iniciativa aspira a oferir un nou suport tecnològic per treballar les matèries educatives del dia a dia, com Matemàtiques, Art o Medi | Anna Ferràs (ACN)

Viatges virtuals a través de la realitat virtual, creació d’avatars per al metavers o galliners robotitzats. Aquestes són algunes de les experiències que més de 230 nens i nenes de 15 escoles de la Ribera d'Ebre i el Priorat han pogut experimentar amb el projecte RuralCatLabs, una iniciativa desenvolupada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) sota el paraigua de l'Àrea 5G de les Terres de l'Ebre que vol fomentar l’ús de les tecnologies 5G per a l’educació i la recerca. L’objectiu dels impulsors és que els alumnes puguin estudiar assignatures com Matemàtiques, Art o Medi a través de suports tecnològics que impulsin la seva motivació i l’interès.

La Vinyet, la Maria, la Martina, la Nerea i la Júlia són cinc noies de la trentena d'alumnes de la ZER Ribera d'Ebre Nord que ha tancat aquest dilluns els tallers de realitat virtual i l'Internet de les Coses que s'ha ofert des del mes d'octubre des de la seu de l'Àrea 5G de les Terres de l'Ebre, ubicada a la nau del Molló del polígon de Móra la Nova. “Ens ha agradat molt perquè és com un joc, però a la vida real i tu estàs dintre. Et pots moure!”, han destacat les nenes després d'entrar al CatVers. Elles han fet “una ruta” per l'art, els paisatges i el patrimoni català que els ha permès viatjar per tot el país sense sortir de casa.

Aquests tallers formen part de la prova pilot per la qual han passat una quinzena d'escoles. La iniciativa RuralCatLabs apropa a les escoles rurals “les possibilitats” de la realitat virtual i el 5G per aprendre les matèries de sempre i sobretot perquè “els serveis de fora els puguin experimentar els alumnes de l'entorn rural”. “Sempre estem a la cua i ara som els primers a provar el 5G a les nostres escoles i ens hem sentit una mica privilegiats”, ha remarcat la directora de l'escola de la Torre de l'Espanyol i de la ZER Ribera d'Ebre Nord, Rut Serra.

La descentralització de les noves tecnologies

Les opcions experiencials sempre han quedat lluny dels territoris rurals i la comunitat educativa ha celebrat que ara s'apropi convertint el programa pilot en “una oportunitat brutal per a les programacions i eines pedagògiques dels entorns rurals”. La directora del centre de la Torre de l'Espanyol ha reconegut que el projecte d'entrada “els va fer front”, però ha agraït que amb el suport rebut s'hagi tirat endavant perquè ha estat una experiència enriquidora i engrescadora per als infants.

De fet, és l'alumnat qui empeny per poder treure rèdit a aquests recursos. “Van davant i es tracta d'acompanyar-los i guiar-los per a una bona utilització d'aquestes eines”, ha apuntat Serra. Els impulsors de la iniciativa intenten que els nens i nenes siguin els ideòlegs de noves propostes i aplicacions tecnològiques en el món rural i en la seva escola a partir d’exemples concrets, com és el cas del galliner que ha visitat tots els patis de les escoles i que els alumnes han pogut controlar amb sensors per alimentar, vigilar i tenir cura dels animals. “El cap no para de donar voltes ara per veure que podem fer a les aules”, ha apuntat la directora.

Els impulsors del projecte volen que els estudiants siguin els "ideòlegs" de les noves aplicacions tecnològiques en el món rural

La iniciativa, liderada per la Diputació de Tarragona i desenvolupat per la URV, forma part del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Pobles Vius i Actius. El responsable del RuralCatLabs, Carles Lozano, ha avançat que el projecte continuarà l'any que ve després de revisar les opinions i conclusions dels alumnes i mestres en aquesta primera fase.

L'alcalde de Móra la Nova, Joan Piñol, ha expressat el desig que el projecte esdevingui “la llavor” per acabar amb la fuga de talent jove del territori, mentre que la presidenta comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim, també ha reivindicat que el territori està preparat per fer i liderar “una revolució tecnològica” que també pot contribuir a reindustrialitzar la comarca juntament amb els Fons de Transició Nuclear que ha tornat a reclamar. “Podem tenir un model alternatiu més enllà de les indústries extractives que agafen els recursos i se'n van”, ha defensat.