Un 5G pioner a Europa per al laboratori de Molló de Móra la Nova

Neutroon desplegarà la infraestructura per dotar de connectivitat la nau i garantir que cada projecte té els recursos necessaris

ACN

Ebredrone és una de les empreses del CoEbreLab
Ebredrone és una de les empreses del CoEbreLab | ACN

L'empresa Neutroon serà l'encarregada de desplegar la tecnologia 5G al CoEbreLab Rural a través d’una xarxa híbrida avançada que permet adaptar i seccions la connectivitat als diversos projectes. La companyia, una spin-off de l’i2CAT, preveu posar en marxa en un mes i mig la infraestructura per al laboratori de la nau del polígon de Molló, a Móra la Nova (Ribera d’Ebre).

La instal·lació, pionera a Europa, comptarà amb cèl·lules wifi i tres smallcells per emetre 5G amb antenes exteriors i interiors. S'integraran a un sistema de servidors "complex" que se simplifica a través de la plataforma de Neutroon, la qual calcula els recursos necessaris per a cada test i prova. "L'usuari no ha de preocupar-se en quina freqüència ha d'allotjar certs recursos, simplement haurà de desplegar el servei i sistema Neutroon ho fa tot", ha explicat Matteo Grandi, desenvolupador de negocis de l'empresa. Això s'aconsegueix amb la integració de diverses tecnologies.

Aquesta connectivitat híbrida de Neutroon es diferencia d'altres perquè se secciona en "diferents autopistes" que estan aïllades de les altres per un ús concret i particular. "Si un dron ha de dur alguna cosa de manera autònoma, s'evita que la connectivitat es vegi impactada per un parell de joves que estan mirant Youtube a casa seva", ha explicat Chris Gehnel, CEO de la companyia.

Grandi ha posat altres exemples de les aplicacions que es poden desenvolupar al CoEbreLab. Entre d'altres, es poden provar aplicacions per a fer controls de qualitat amb càmeres d'alta definició, millorar la velocitat i seguretat de vehicles automàtics i autònoms, o aplicar la realitat augmentada per fer manteniment sense formació específica.

Un altre dels avantatges de la seva plataforma és que integra diferents partners (socis proveïdors) i s'abarateixen els costos, molt alts, d'aquest servei. Treballen amb grans companyies com Fujitsu i també socis petits, pimes, que no podrien entrar a la cadena de valor. "És un mercat dominat per grans companyies i l'oferta és petita. És difícil trobar proveïdors i demanen el preu que volen. Neutroon engrandeix aquest ecosistema entrant amb grans partners", ha explicat Grandi.

CoEbreLab se centrarà en el desenvolupament i la innovació del sector industrial, sobretot l'agroalimentació però també en àmbits com la salut o l'energia. Ja hi ha empreses interessades en treballar al Molló, però encara no s'han desvetllat. L'àmbit prioritari són les Terres de l'Ebre, però el laboratori està obert a empreses d'arreu, sobretot perquè oferirà una tecnologia que és única a Europa.

La nau s'ha equipat amb dos laboratoris per gestionar els equipaments tecnològics i diverses sales de servidors i de treball. L'espai de la nau es podrà repartir per a diferents projectes i el pas de les empreses serà itinerant.

També serà un espai de demostracions i pràctiques per als estudiants del grau de formació professional d'informàtica de l'IES Julio Antonio de Móra d'Ebre i tres centres de secundària més que s'han interessat. A l'Institut de Móra d'Ebre s'han creat continguts i temaris específics sobre 5G. La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim, ha destacat que el projecte de l'Àrea 5G Terres de l'Ebre "és il·lusionant i esperançador" per afrontar el repte del despoblament i la retenció i captació de talent.

Etiquetes