L’apicultura i la gestió de la biomassa protagonitzen els premis Ruralapps 2022

Els guardons han reconegut un microscopi intel·ligent i una aplicació multiplataforma basada en ciència ciutadana

Categories:

Redacció

Honey.AI és un microscopi intel·ligent cerat per Sonicat Systems que permet fer anàlisis pol·líniques i de la qualitat de la mel de manera automatitzada
Honey.AI és un microscopi intel·ligent cerat per Sonicat Systems que permet fer anàlisis pol·líniques i de la qualitat de la mel de manera automatitzada | REVOLT (Unsplash)

La plataforma digital Forest HEAT i el microscopi intel·ligent Honey.AI han protagonitzat la novena edició dels premis Ruralapps organitzats pel departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els guardons d’enguany han rebut un total de 13 candidatures, vuit en la categoria professional i cinc en la de ciència ciutadana, i els guanyadors han estat escollits per un jurat format per representants del departament i del centre tecnològic Eurecat.

El premi professional se l’ha endut Honey.AI, un microscopi intel·ligent elaborat per la companyia Sonicat Systems que permet fer anàlisis pol·líniques i de la qualitat de la mel de manera automatitzada. Aquesta aplicació pel món de l’apicultura és possible gràcies a l’ús d’un sofisticat equipament d’internet de les coses que empra solucions com la microscòpia, la robòtica, la visió per computació i algoritmes d’aprenentatge profund. L’empresa treballa en l’actualitat per aconseguir les certificacions necessàries per posar a la venda el producte, que està destinat a apicultors professionals, envasadors i cooperatives d’apicultors.

Per la seva banda, el premi de ciència ciutadana s’ha atorgat a Forest HEAT, una aplicació multiplataforma que permet fer un seguiment en directe del consum de biomassa forestal. La solució, d’accés gratuït, és capaç de fer un seguiment acurat dels consums tèrmics que fan les instal·lacions de biomassa, així com la seva petjada de carboni i els costos econòmics que se’n deriven, tot això presentat a través d’informes i gràfics. L’eina és el resultat d’un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i està pensada principalment per a ajuntaments i propietaris d’instal·lacions.