Vuit videojocs de l’Indie Dev Day que no et pots perdre
La fira barcelonina concentra el millor talent independent de Catalunya i l’Estat espanyol
Categories:
Un any més, l’Indie Dev Day ha demostrat ser el punt neuràlgic de la indústria del videojoc independent a l’Estat espanyol. La cinquena edició de l’esdeveniment, celebrat amb el suport de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura, ha reunit més de 70 títols creats per petites companyies, la gran majoria assentades a Catalunya, però també d’arreu de la península Ibèrica. Ple de públic a tota hora, era missió impossible tastar totes les propostes que s’han ofert a les Cotxeres de Sants de Barcelona, però entre elles hi ha una sèrie de videojocs que han destacat per la seva innovació, jugabilitat o estètica.
Haneda Girl (Studio Koba)
Una de les grans sorpreses de l’Indie Dev Day d’enguany ha estat Haneda Girl, el nou videojoc dels barcelonins Studio Koba i spin-off del celebrat Narita Boy. Aquesta primera demo pública del joc a tot el món ja deixa entreveure l’enorme potencial que hi ha al darrere. El títol manté totes les virtuts del seu predecessor, com són un espectacular treball de pixel-art amb il·luminació en temps real i una jugabilitat frenètica i fluida, però a més a més innova en termes mecànics. Les principals novetats són dues: Haneda Girl intercanvia l’espasa per una pistola-escopeta làser, amb els canvis de control que això implica, i també incorpora la possibilitat de convertir-se en un petit robot, que ens permetrà moure’ns per llocs inaccessibles i curar la salut del personatge principal, però amb una vulnerabilitat més gran als atacs enemics. La demo ha agradat tant que s’ha endut el premi a millor videojoc de l’IndieDevDay 2022, així com el guardó a joc més esperat.

Llançament? Per determinar.
En català? El videojoc es troba en un estadi molt primerenc de desenvolupament, i és una decisió que caldrà prendre amb la distribuïdora. Tanmateix, els desenvolupadors no ho descarten.
Bigger Than Me (Dead Pixel Games)
El pessimisme i la manca d’oportunitats laborals són situacions conegudes per la joventut del país, i és la classe d’experiències que vol plasmar Dead Pixel Games a Bigger Than Me, una aventura gràfica en què controlem en Max, un jove que acaba de sortir de la universitat i es veu sobrepassat per la vida. Ple de referències locals i de la cultura pop, el títol ens proposa acompanyar-lo en la cerca de feinetes que l’ajudin a pagar el lloguer a la gran ciutat, un viatge que el durà a provar sort com a repartidor a domicili, entre altres tasques. Eminentment narratiu, l’obra també destaca per l’originalitat dels minijocs i per una treballada estètica.
Llançament: Per determinar. Teniu la demo disponible a Steam.
En català? Sí.
Square Keeper (Kanak Studio)
Els seus creadors encara no han acabat el grau en Desenvolupament de Videojocs de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI-UB), però Square Keeper té prou qualitat per haver cridat l’atenció de l’editora barcelonina JanduSoft, que el va publicar el passat mes de juny. Estem davant d’un títol de trencaclosques que consisteixen a escapar de masmorres amb un nombre limitat d’accions, com caminar, brandar l’espasa o atacar amb la llança. Cada moviment es representa amb una carta i un número, i ens hem d’esprémer el cervell per donar amb la combinació correcta per avançar.
Llançament? Ja disponible a Steam, Nintendo Switch, PlayStation i Xbox.
En català? No, però pràcticament no té text.
ADV3NTUR3 (Croxel Studios)
El pixel art és una estètica recurrent entre els videojocs independents, sovint amb la voluntat d’acostar-se a un públic nostàlgic pel retro. Tanmateix, poques obres s’han acostat a aquest concepte com ADV3NTUR3, un títol que parteix de l’arxiconegut Adventure d’Atari per crear un joc de laberints i terror ambiental. Els seus creadors, els andalusos Croxel Studios, citen noms com Pony Island o Inscryption com a inspiracions a l’hora de dissenyar entorns opressius i que generin males vibracions, i el resultat és un joc que aconsegueix crear-se una identitat pròpia i cridar l’atenció de qualsevol que hi passa per davant.
Llançament: 2023. Podeu provar la beta del joc aquí.
En català? No s’ha plantejat.
Through Kippy’s Eye (Beegun Studio)
Una de les vies que tenen els videojocs independents per destacar entre la marea infinita de títols que es publiquen cada dia és concentrar-se en una idea molt específica i polir-la al màxim, sense embrutar-la amb mecàniques secundàries. L’escola de disseny subtractiu que va popularitzar Fumito Ueda amb Ico i Shadow of the Colossus també s’estudia a ENTI, com demostra Through Kippy’s Eye, un videojoc que l’encerta de ple amb el seu plantejament de trencaclosques. La referència més evident és Captain Toad, en el sentit que es tracta d’un títol compost de nivells en 3D que semblen diorames, però la mecànica específica del robotet Kippy, que li permet transformar-se en els objectes que toca, és explotada amb gran intel·ligència i elegància per Beegun Studio. Malauradament, es tracta d’un projecte universitari format per un equip que s’ha desmembrat, però els seus creadors ens han traslladat la intenció de refer-lo de nou com un projecte comercial en el futur.
Llançament: El projecte es refarà de nou, però la demo es pot jugar aquí.
En català? No té textos.
Sol (Nebuloid Team)
One-Hit Wonder té l’honor de ser la primera novel·la visual exclusivament en català des que es va llançar el Cap d'Any de 2021, però aviat deixarà de ser l’únic joc dins d’aquesta categoria tan específica. Sol, de Nebuloid Team, ens narra la vida d’en Pablo, un estudiant de Periodisme de darrer any desmotivat per una vida universitària que no ha complert les seves expectatives i per un futur sense cap garantia. Sí, molt en la línia de Bigger Than Me. Tanmateix, Sol aposta pel format de novel·la gràfica i per la inclusió d’elements de realisme màgic, com el fet que, de sobte, un dia deixa de sortir el sol i el món es queda a les fosques. Aquesta obra, filla del confinament, neix d’un equip de graduats en Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i es llançarà per capítols, com ja feren Life Is Strange o els títols de Telltale Games.
Llançament? Finals de 2023.
En català? Sí.
Mika and The Witch’s Mountain (Chibig Studio)
Chibig Studio és una de les companyies més productives del panorama indie espanyol dels darrers anys, amb títols de renom com Summer in Mara o Ankora: Lost Days. Tots ells són de gèneres diferents, però comparteixen un mateix univers narratiu. Aquest és el cas de Mika and The Witch’s Mountain, un sandbox relaxat i a petita escala en què controlarem una petita bruixa que tindrà com a tasca entregar paquets als habitants de la regió. Si l’argument us recorda a la pel·lícula Kiki, l'aprenent de bruixa, de Studio Ghibli, no aneu errats, atès que és una de les principals referències de l’estudi valencià a l’hora de desenvolupar el títol, juntament amb el videojoc independent A Short Hike. Amb tot, per on enamora realment el títol és pel seu apartat artístic, que en directe es veu molt més espectacular del que podreu visualitzar en el tràiler. Ara per ara, la demo no és pública, però des de l’estudi ens han confirmat que preveuen llançar-ne una versió millorada amb el feedback rebut durant el mes de febrer de 2023, coincidint amb el pròxim Steam Next Fest i amb una campanya de microfinançament a Kickstarter.
Llançament? Estiu de 2023.
En català? Sí.
Curse of the Sea Rats (Petoons Studio)
El metroidvania és un dels gèneres que més s’ha desplegat en els darrers anys, sobretot arran d’èxits com Hollow Knight o Ori and the Will of the Wisps. Aquesta acumulació de propostes ha generat la necessitat de diferenciar-se d’alguna manera, i a Petoons Studio han trobat fins a tres vies per fer destacar el seu Curse of the Sea Rats. La primera, la narrativa: ens trobem amb un grup de presoners de l’Imperi Britànic que han estat convertits en rates i que han de cooperar per aconseguir els seus objectius. El segon, l’estètica, atès que l’obra de l’estudi barceloní està confeccionada amb animació tradicional frame a frame. I la darrera, la mecànica, ja que estem davant d’un dels pocs metroidvania construïts des de zero amb el multijugador cooperatiu disponible en tot moment.
Llançament: Primer trimestre de 2023.
En català? Sí.