El robot català que solda microelectrònica en temps rècord

TheKer empra intel·ligència artificial i visió per computació per multiplicar per 20 la precisió i per 100 la velocitat de les soldadures

Redacció

El dispositiu pot soldar i dessoldar qualsevol placa microelectrònica gràcies a l'ús de la intel·ligència artificial
El dispositiu pot soldar i dessoldar qualsevol placa microelectrònica gràcies a l'ús de la intel·ligència artificial | UOC

La indústria electrònica aposta per components cada vegada més petits que comporten assemblatges més complexos, unes tasques que en mans humanes poden ser difícils d’executar. Tanmateix, no ho són tant pel robot que ha creat l’empresa catalana TheKer, un dispositiu basat en intel·ligència artificial i visió per computació que és capaç de fer soldadures i dessoldadures amb un consum d'energia de 0,8 kW, fins a un 96,3% més eficient que altres dispositius similars. L’aparell busca “canviar el paradigma de fabricació dels productes de la indústria electrònica i de semiconductors”, segons assenyala la seva cofundadora, l’enginyera Carla Gómez.

No només promet una eficiència major, sinó que el seu ús també redueix els costos en un 400%, el procés és vint vegades més precís en la soldadura i fins a cent vegades més ràpid en el temps d'establiment. TheKer ha desenvolupat una intel·ligència artificial que és capaç d’identificar automàticament qualsevol mena de placa que s’introdueixi en el dispositiu, i gràcies a l’ús de la visió per computació, soldar els components THT (through-hole technology) al seu destí. "Les TIC ens permeten executar la soldadura i fer alhora tant el control de qualitat com la gestió de les dades emmagatzemades, amb dades massives, perquè l'estat de cada soldadura es pugui monitorar i optimitzar en tot moment", subratlla la cofundadora.

Una de les grans motivacions dels impulsors del projecte era idear una solució que permetés reduir la contaminació, ja que cada any es rebutgen més de cinquanta milions de tones de residus electrònics, segons dades de l'ONU. "El món genera residus electrònics equivalents a tirar mil ordinadors cada segon, això és demencial. I gràcies a la tecnologia que hem desenvolupat es redueix l'ús de matèries primeres i s'impulsa l'economia circular", rebla Gómez.

Malgrat que la seva proposta ja ha atret l’interès de diversos inversors, TheKer ha decidit apostar pel finançament propi en les primeres etapes per tal de no diluir-se massa. Gómez confia en el potencial de la seva solució, ja que “l’electrònica és a tot arreu, des d'ordinadors i mòbils fins a cotxes elèctrics i naus espacials. És una indústria amb un valor de prop d'uns 1.000 milions d'euros a l'any”. De moment, ja els ha servit per guanyar el premi del jurat de la desena edició de l'SpinUOC, el programa d’emprenedoria de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en què enguany també han participat projectes tecnològics com SensIT, Easydoc o Mirou.