La intel·ligència artificial que rega les pomes de Girona
La IGP i l’IRTA s’alien per crear un sistema que regula la quantitat d’aigua als conreus segons l’estat del sòl i la meteorologia
Categories:
Les altes temperatures i l’escassetat de pluges està afectant directament el camp. Els pagesos, any rere any, modifiquen les seves hectàrees de conreu per adaptar-se a productes més estables o més adequats al nou escenari que ens està deixant el canvi climàtic, i alguns d’ells, han optat per introduir millores tecnològiques que complementin el coneixement humà. Aquest és el cas de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona que, en col·laboració amb l’IRTA, han creat un sistema basat en intel·ligència artificial per rebre recomanacions de reg que ajuda els productors a optimitzar els recursos hídrics i energètics sense malmetre la collita.
El sistema empra un total de 150 punts de control en les 1.800 hectàrees de la Denominació d’Origen Poma de Girona per conèixer la humitat del sòl. Aquesta informació es creua amb la previsió meteorològica a 7 dies vista per presentar una proposta de reg adequada a les necessitats d’aigua i a l’expectativa de pluja o calor dels pròxims dies. Les recomanacions s’envien diàriament als usuaris per correu electrònic, que poden consultar les dades amb detall en la plataforma, apta per a mòbil i escriptori. La solució permet reduir en un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors de la maquinària, i destinar part del temps emprat a l’observació dels camps a altres tasques. Giroreg també ha donat com a resultat arbres amb una salut més equilibrada i fruites de més qualitat.
La proposta ha rebut el guardó del sector primari en els reconeixements Catalunya Impacta que organitza el Cercle Tecnològic, un premi que el president de la IGP Poma de Girona, Jaume Armengol, ha assenyalat que representa “la feina feta, la innovació al territori i el compromís dels productors amb la terra i els consumidors”. I és que el sector primari factura 4.690 milions d’euros i representa el 19,2% del PIB. Actualment dona feina a més de 55.000 persones i està vivint una transformació amb la inclusió de la tecnologia en els sistemes productius. Aquest context ja ha permès la creació de 120 start-ups a Catalunya, les quals estan estirant el fil de les noves indústries agritech i foodtech.
La introducció de la intel·ligència artificial i l’automatització en el sector primari permet reduir el malbaratament alimentari, produir aliments de més qualitat i optimitzar els conreus. La seva adaptació en graons posteriors del sector agroalimentari ja està ajudant en la traçabilitat alimentària o la recerca de proteïnes d’origen vegetal.