El Govern destina 3,5 MEUR a activitats de transferència tecnològica del sector agrari

Els ajuts estan orientats a projectes experimentals pensats per millorar l’eficiència dels sectors ramaders, forestals i agroalimentaris

Categories:

Redacció

El control de plagues, la millora del benestar dels animals o la gestió de l'aigua són alguns dels camps en què poden centrar-se els projectes pilot
El control de plagues, la millora del benestar dels animals o la gestió de l'aigua són alguns dels camps en què poden centrar-se els projectes pilot | Mark Stebnicki (Pexels)

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha obert una convocatòria d’ajuts amb una dotació de 3,5 milions d’euros destinats a subvencionar activitats de demostració de transferència tecnològica en l’àmbit agrícola, ramader, forestal i agroalimentari. L’objectiu és potenciar el desenvolupament de prototips, camps d’assaig i proves pilot orientats a tecnologies que permetin millorar l’eficiència del sector o combatre els seus principals perills.

El Govern situa la prevenció de plagues, la gestió de l’aigua i el sòl i la millora de la fertilització com alguns dels àmbits estratègics en els quals els projectes poden centrar-se per optar als ajuts públics. La lluita contra malalties emergents i les estratègies per millorar la salut i el benestar dels animals també s’inclouen en la convocatòria, així com iniciatives orientades cap a la sostenibilitat mediambiental, la bioeconomia, l’economia circular o la reducció del malbaratament de recursos naturals. En qualsevol dels casos, l’element tecnològic és indispensable per optar a les subvencions, atès que la iniciativa està pensada per “fomentar la innovació, la cooperació i el desenvolupament de la base de coneixements a les zones rurals” de Catalunya.

La primera convocatòria d'aquesta mena va realitzar-se el 2017, i des d’aleshores la conselleria ha aprovat un total de 148 projectes impulsats per nombrosos grups de recerca, i pels quals s’ha invertit fins ara 4,5 milions d’euros. Una de les aplicacions subvencionades per aquest programa en el passat és el model d’intel·ligència artificial desenvolupat per Eurecat per optimitzar la gestió de granges porcines. Els ajuts estan orientats a universitats, centres de recerca i centres de desenvolupament tecnològic, i són finançats en un 57% pel Departament d’Acció Climàtica i en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).