Aquest és el retrat robot d’un professional TIC a Catalunya
El desenvolupament web i els dissenyadors UX/UI abunden en un sector amb dificultats per trobar talent especialitzat
Categories:
La demanda de treballadors TIC a Catalunya no deixa de créixer. El sector ja dona feina a gairebé 100.000 persones al Principat, segons les xifres recollides per l’informe Digital Talent Overview 2022, elaborat per la Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya i el Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori. El document no només avalua les necessitats de la indústria, sinó també els perfils disponibles al país i quins coneixements tenen, per a quin tipus d’empreses treballen i quines tecnologies dominen amb més precisió, una informació que ens permet fer un retrat robot dels professionals digitals del territori.
Un dels primers aspectes a tenir en compte és el de la formació. En aquest sentit, l’Estat Espanyol és el tercer país amb un percentatge més elevat de professionals tecnològics amb formació terciària (graus universitaris o formació professional), només per darrere de Lituània (84.2%) i Xipre (83,6%), i força molt per sobre de la mitjana europea (64,5%). Tanmateix, això no evita que els treballadors es formin pel seu compte. Els recursos en línia (vídeos, blogs, etc.), l’escola i els llibres són els orígens més comuns dels coneixements dels desenvolupadors, que no acostumen a entrar al secotr a través dels bootcamps (només un 10,2%). Les dades revelen que la programació és una vocació primerenca: el 53% va començar a escriure codi entre els 11 i els 17 anys, mentre que el 14,1% ho va fer entre els 5 i els 10 anys.
Prop del 70% dels desenvolupadors van començar a programar abans dels 18 anys
En termes més tècnics, l’informe recull les dades de TalentUp, que revelen que, des de principis de 2021, Java ha escalat posicions per convertir-se en el llenguatge de programació més popular dins del sector, desbancant un Python que cau per sota de JavaScript i PHP. Unes xifres que no coincideixen amb el State of the Developer Nation de Slash Data, que situa JavaScript com a líder. Respecte als entorns de treball, Symfony experimenta un important creixement i se situa com a líder de la taula, per davant d’un Node.js que manté unes xifres similars i d’un React que passa de la primera a la tercera posició. En l’entorn cloud, MySQL i PostgreSQL són els sistemes de bases de dades més utilitzats, mentre que Amazon Web Services lidera amb fermesa el rànquing de plataformes.
Molts desenvolupadors web, pocs experts en ciberseguretat
Si dirigim l’objectiu cap a les especialitzacions professionals, podem observar com els desenvolupadors web són els perfils més abundants. D’acord amb TalentUp, hi ha més de 35.000 programadors d’aquesta classe a Barcelona, un 18,27% més que el 2020. Els dissenyadors UX/UI són el segon rol més abundant, amb 20.710 persones (10,21% més que l’any anterior), seguits de lluny pels consultors CRM/ERP (8,380) i pels desenvolupadors d’apps (6.078). A l’altre cantó de la balança es troben els experts en ciberseguretat, big data i Agile/Scrum, que només en el darrer cas superen les 2.000 persones. Aquesta poca oferta, sumada a una demanda creixent de perfils altament especialitzats, es veu reflectida en la tensió de mercat.
Aquests entorns més especialitzats són molt més escassos i, conseqüentment, més cotitzats. Parlem de tecnologies com la intel·ligència artificial, la internet de les coses, la impressió 3D, la blockchain i la visió per computació, sectors on l’oferta és d’uns pocs centenars de persones.
Una professió transversal
De primeres, un podria pensar que les empreses tecnològiques monopolitzarien els treballadors digitals, però la realitat dista d’aquesta suposició. El Digital Talent Overview ens mostra que, si bé és cert que els serveis a empreses i les companyies TIC tenen una presència important, només suposen, en conjunt, al voltant del 25% de l’ocupació tecnològica a Catalunya. Sectors com la construcció, la restauració, l’art o el turisme tenen una quota important de professionals TIC, que varien en funció de la demarcació.
En termes més concrets, l’estudi també recull les empreses que més ocupació digital generen a cada demarcació. D’aquesta manera, Glovo, Inetum i Capgemini Engineering conformen el podi a Barcelona, mentre que DXC Technology lidera a Girona; Indra, a Lleida, i T-Sysyems, a Tarragona. Segons l’enquesta anual de Stack Overflow, les raons principals per les quals els desenvolupadors es veuen atrets per un lloc de treball són que l’empresa es focalitzi en l’experiència del treballador (53%), que demostrin transparència en el càlcul de salaris en funció del rol (41%) i que l’entorn els permeti aprendre d’altres persones fora del seu equip intern (40%).
Pel que respecta a la remuneració, la divisió territorial deixa clar que Barcelona acumula bona part del talent tecnològic del principal. La demarcació que acull la capital ofereix un salari mitjà de 39.700 euros per a un lloc de desenvolupador de software amb tres o quatre anys d’experiència, un 5,3% més que l’any anterior. Tant a Girona com a Lleida s’ofereix la mateixa quantitat per aquest rol en concret, uns 30.500 euros anuals, però en el cas de Girona la xifra implica un increment del 5%, mentre que a Lleida es manté igual que el 2020. Finalment, Tarragona ofereix el salari més baix, de 28.700 euros, un 1,8% més que el 2020, però també és la demarcació, fora de Barcelona, que més llocs de treball ofereix.