Programadors de més de 35 anys: massa grans per al sector informàtic?

Un estudi de la UOC identifica estereotips negatius dins la indústria cap als treballadors més veterans i una associació entre joventut i “passió" per la feina

Categories:

Redacció

Només un 28% dels treballadors del sector superen els 35 anys, d'acord amb una enquesta de Stack Overflow
Només un 28% dels treballadors del sector superen els 35 anys, d'acord amb una enquesta de Stack Overflow | cottonbro (Pexels)

La programació és un dels sectors amb més demanda de l’Estat espanyol, acumula uns salaris més elevats que la resta de la població i encapçala els rànquings d’ocupacions de qualitat de Catalunya. Tanmateix, la constant evolució de les tecnologies i els llenguatges de programació exigeix una adaptació i formació contínua als seus professionals, unes característiques que els empresaris s’associen a la “passió per la feina” i a la joventut. "En aquesta indústria, es percep que un programador de més de 35 anys és un programador 'gran'", assegura la investigadora del centre Communication Networks & Social Change (CNSC) Andrea Rosales, autora principal d’un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que ha analitzat els estereotips associats a l’edat dels programadors en les seves carreres.

D’acord amb la investigació de la UOC, basada en entrevistes en profunditat a 18 programadors de diverses edats i de companyies d’arreu del món, el sector associa la joventut dels seus treballadors a la “passió” necessària per dedicar múltiples hores a aprendre noves metodologies i actualitzar els seus coneixements. “Algunes empreses s’aprofiten d’aquestes circumstàncies”, assenyala Rosales, qui considera que l’exclusió i la “discriminació” de les companyies cap als professionals més veterans es deu a “idees preconcebudes que es tenen sobre l'edat”.

La realitat és que les dades demogràfiques reforcen les conclusions a què arriba el treball de la UOC: segons l’enquesta anual de Stack Overflow, amb més de 82.000 respostes de professionals d’arreu del món, només un 28% dels professionals del sector té 35 anys o més, xifra que cau al 10% pels treballadors majors de 45 anys. Aquesta percepció de “treballadors grans”, que en altres sectors s’adopta a partir dels 55 anys, es veu reforçada pels entorns de treball de les empreses informàtiques, més enfocades a “un estil de vida jove” en què l’oficina és també l’espai on s’inclouen jocs, menjar i festes, d’acord amb l’estudi liderat per Rosales.

De fet, els mateixos programadors consultats per la UOC es mostren dubitatius sobre les seves capacitats cognitives amb el pas del temps. “Ser programador implica aprendre llenguatges nous per continuar essent rellevant en el context laboral, cosa que requereix molta concentració mental. És més, alguns programadors pensen que potser quan tinguin 50 anys no tindran aquesta capacitat de concentració", remarca Rosales. Tanmateix, la investigadora del CNSC considera que aquestes percepcions són un “parany”, ja que les persones que es dediquen a la programació, “encara que siguin joves, apassionats i dedicats, també volen tenir una vida pròpia i és més difícil encaixar a la indústria si no respons a l'estereotip".