JavaScript manté el tron dels llenguatges de programació
Python és la segona eina més emprada gràcies a l’auge de la ciència de dades i del ‘machine learning’
Categories:
El llenguatge de programació JavaScript és el més popular i utilitzat pels professionals del món de la programació, d’acord amb la darrera edició de l’informe State of the Developer Nation de la companyia nord-americana SlashData. L’enquesta elaborada per l’empresa, especialitzada a analitzar el món del desenvolupament, apunta que JavaScript és emprat per 17,4 milions de programadors arreu del món i és especialment valorat per treballar en web i en aplicacions per a ecosistemes de tercers. El llenguatge de programació ha guanyat 5,2 milions d’adeptes en els darrers dos anys i es manté líder de la classificació per desena vegada consecutiva en les enquestes quadrimestrals de SlashData.
La segona posició torna a ser per Python, el considerat com a llenguatge de programació més popular per l’IEEE el 2021, amb un total de 15,7 milions de desenvolupadors. El seu ús és especialment valorat en ciència de dades, machine learning i aplicacions d’Internet de les Coses (IoT), però no acaba de convèncer per a feines relacionades amb web i mòbil. El creixement de Python és més accelerat que el de JavaScript, i només en sis mesos ha aconseguit sumar fins a 3,3 milions de nous programadors, un increment que els autors de l’estudi associen a l’auge de la ciència de dades i del machine learning, dos àmbits que el llenguatge en qüestió lidera amb un ferm 70%, per davant del 17% que opten per R.
JavaScript, Python i Java lideren els rànquings de popularitat entre programadors, però Rust és el llenguatge que més ràpidament creix
Per la seva banda, el bronze se l’endú Java amb 14 milions d’usuaris fidels. Un dels llenguatges més veterans del sector, amb més de dues dècades a les seves espatlles, aguanta el ritme gràcies a la seva preponderància en l’ecosistema Android i en les aplicacions cloud, tot i que no acaba d’encaixar entre els desenvolupadors webs i els experts en ciència de dades i machine learning. Això no obstant, els autors de l’informe apunten que el seu creixement, de cinc milions de persones des de 2021, està lligat no només al backend i al mòbil, sinó també a projectes de realitat virtual (RV) i realitat augmentada (RA).
Amb tot, el llenguatge que creix amb un ritme més elevat és Rust, que pràcticament ha triplicat els seus usuaris en dos anys, passant dels 600.000 programadors als 2,2 milions del primer quadrimestre de 2022, un increment que l’ha fet passar de la catorzena posició del rànquing a la dotzena. D’acord amb SlashData, la seva fortalesa és el rendiment i la seguretat que aporta als seus desenvolupadors. Això es tradueix en un ús important d’aquest llenguatge en aplicacions de IoT i de RV i RA.
El Low Code i el No Code guanyen adeptes
Els llenguatges de programació són la matèria primera dels desenvolupadors a l'hora de fer la seva feina, però l’informe de SlashData identifica un interès cada vegada més gran en les eines de low code i no code (LCNC), programari ja assemblat que permet executar tasques amb coneixements mínims o nuls de programació. D’acord amb l’enquesta, fins a un 46% dels professionals del sector utilitzen de manera més o menys recurrent aquestes eines, tot i que només un 11% delega més de la meitat de les seves tasques a programaris LCNC. Això sí, a mesura que augmenten els anys d’experiència dels programadors, menys oberts es mostren a fer servir aquestes opcions.