Els 10 imprescindibles de l’ISEA Barcelona 2022

El Symposium on Electronic Arts arriba a la capital catalana amb propostes que s’estenen per tot el territori amb l’objectiu d’acostar l’art electrònic tant a experts com a la ciutadania

Categories:

Redacció

L'ISEA Barcelona 2022 trasllada l'art electrònic a la ciutadania i arreu de Catalunya
L'ISEA Barcelona 2022 trasllada l'art electrònic a la ciutadania i arreu de Catalunya | ISEA

Art, disseny, ciència, societat... i molta tecnologia. Tot això és el que portarà el Symposium on Electronic Arts (ISEA) des d’aquest divendres i fins al 16 de juny a Barcelona, una cita ineludible per als amants de l’art electrònic que selecciona de nou a Europa un punt clau per a la investigació i producció científica i cultural. I és que feia una dècada que l’esdeveniment no triava com a localització el Vell Continent. Ara la capital catalana recupera el testimoni amb un doble objectiu: mostrar al món el talent de Catalunya i superar les expectatives elevades d’una edició postpandèmia.

El simposi es presenta amb el lema Possibles i pretén portar a la reflexió sobre la relació dels humans amb les màquines, l’ús de les dades, el canvi climàtic i els canvis que ha d’abordar l’educació davant una nova societat més digitalitzada i exposada a les tecnologies. La trobada ho avisa: s’esperen artistes, científics, tecnòlegs, experts... però també una ciutadania empoderada que vol participar dels canvis del dia a dia. Per això repassem algunes de les principals activitats, aptes per a tots els nivells de coneixement i repartides per la geografia catalana.

Mapping a la Casa Navàs

Ni es tracta només de la projecció d’imatges sobre edificis, ni de crear un vídeo que podria ser vist en qualsevol lloc; el mapping és una tècnica audiovisual que ha permès les façanes d’edificis emblemàtics explicar les seves històries. Després del rebombori generat per l’NFT de la Casa Batlló, la Casa Navàs de Reus adquireix una segona pell visual i sona per traslladar a l’exterior els secrets més ben amagats de l’obra de Lluís Domènech i Montaner. I per donar valor al Modernisme a través d’un procés conjunt entre dissenyadors, artistes i científics.

Del 10 al 18 de juny en diferents passis.
Reus

Més informació

Concert d’una família cíborg

Sota el títol El sentit de l’embaràs. Concert d’una família cíborg, Moon Ribas i Quim Girón crearan música a partir dels seus batecs del cor i el del seu fill. L’embrió està connectat als pares a través d’un sistema basat en ultrasons que compta amb un auricular i una interfície que permet al pare escoltar en temps real els fluids del sac amniòtic del nadó i els batecs del cor. Així, ella té una connexió biològica amb el futur nounat, i ell, digital. Tots tres oferiran un concert en directe utilitzant els seus cossos com a instruments.

10 de juny a les 20.30h
Mataró
Més informació

Moon Ribas i Quim Girón amb el “nou sentit” | Moon Ribas

Intel·ligències múltiples in-exo corpòries

La companyia Konic Thtr relaciona dansa, ciència, tecnologia i societat en una obra escènica que porta a la reflexió sobre la relació i jerarquia que s’estableix entre els humans i els altres éssers vius. L’escenari combina simultàniament imatge, so i llum per recrear un ecosistema interactiu en 3D que trasllada l’espectador per diferents entorns com és l’interior del cos humà o l’espai exterior.

Del 10 a l’11 de juny
Barcelona
Més informació

Psychedelic Trips

Varvara Guljajeva i Mar Canet han entrenat algoritmes per desconstruir entrades de text i generar noves peces d’art basat en l’ús de materials tradicionals. Les obres sorgides, en pantalla, es presentaven agradables, però presentaven un resultat final totalment oposat després de ser impresos en 3D. Això va engegar un procés de reparació manual en el programa de modelatge i una transformació posterior amb elements com la ceràmica i la pigmentació lliure. El projecte mostra una traducció d’espais semiòtics que contribueix a l’augment de la creativitat.

A partir del 10 de juny
Barcelona
Més informació

Call out

Projecte guardonat amb la beca ISEA 2022 concedida per la Fundació Sorigué. Consisteix en una instal·lació immersiva que simula l’allau de satèl·lits que envaeixen l’espai sense que en siguem conscients. Generen residus, recullen dades, controlen les comunicacions, obren el debat de la propietat de l’espai... aquestes naus generen cada cop més preguntes, però no prou consciència sobre l’activitat i l’impacte que generen.

Per això Abel Korinsky i Orhan Kavrakogl han recreat un camp de llum amb tubs LED i 3D en temps real que simula l’entorn canviant per on es mouen els satèl·lits. A través de la llum i el so tridimensional, transporten les persones a l’exterior i simulen els límits entre la realitat i la il·lusió.

11 i 12 de juny
Lleida
Més informació

DïaloG

DïaloG és una instal·lació interactiva d’art mediàtic urbà que explora els temes de l’alteritat, l’estranyesa i la immigració, d’una manera performativa. L’obra presenta dues peces que són alhora obres d’art i extraterrestres. S’enfronten a un nou entorn al qual no pertanyen… encara. Hauran d’adaptar el seu llenguatge, construir coneixements comú, integrant tots els nous artefactes i fenòmens naturals que constitueixen ara el seu entorn.

Tot i que utilitzem el concepte de llenguatge de manera molt àmplia per incloure la parla, l’actuació, el gest, l’enunciat i fins i tot les dades, ens centrem en l’estranyesa des d’una perspectiva ontològica, intentant marcar un terreny de possibilitats per a la intersecció d’experiències interpersonals i digitals en l’àmbit urbà. esfera. MoBen i Refik Anadol prenen la noció de dia-logos incrustada a les arrels etimològiques de la paraula diàleg, més entesa com un fil informatiu processat mitjançant un bucle de retroalimentació iteratiu entre la percepció i l’expressió.

De l’11 al 18 de juny
Barcelona
Més informació

Re-embodiment & dis-abilities: performing river

Taller que explora experiències de moviment immersives a través de les ulleres Oculus Quest2VR, sensors i teixits intel·ligents. Els participants estan convidats a examinar les seves respostes a sons i imatges tàctils d’aigua en una experiència que combina la realitat amb la virtualitat. La proposta combina el potencial de la realitat virtual amb debats ètics al voltant del canvi climàtic, les crisis polítiques o el consumisme. També pretén crear un experiment al voltant de la interacció que es crea entre el portador del dispositiu de RV i la persona encarregada d’il·lustrar o guiar els controls en temps real.

16 de juny
Barcelona
Més informació

Ecosistemes híbrids en un paisatge urbà

Els jardins de la Fundació Julio Muñoz Ramonet acolliran el cicle amb activitat diverses que posen en comú el coneixement científic, la ciència ciutadana, l’art i el periodisme. La proposta inclou sessions centrades en la física de la dansa, la microbiota o la ciència de l’olor, entre altres.

Fins al 15 de juny
Barcelona

Més informació

Lleida Internet Tour

Aquesta exposició de Mario Santamaría vol desmitificar la imatge d’Internet com un canal de comunicació eteri per donar visibilitat als milers de quilòmetres de cables de fibra òptica, els innombrables centres de dades, al creixent consum energètic i el seu impacte. Acompanyats per un guia, els participants de la iniciativa pujaran a un autobús que els portarà a visitar els llocs pels quals circulen les cerques a la xarxa, els missatges, els likes, els ecomentaris, els vídeos i les fotografies.

Del 24 al 28 d’octubre
Lleida
Més informació

Espectacle de drons

Com a clausura a l’ISEA2022 Barcelona, Flock Drone Art Barcelona oferirà un espectacle de drons obert a tot el públic a la platja del Somorrostro de la capital catalana. Combinant tecnologia, llums i música electrònica, un conjunt de drons sincronitzats oferirà per primera vegada a la ciutat de Barcelona un espectacle aeri de formes i figures singulars.

15 de juny a les 22.30h
Barcelona
Més informació