Alatac: construir la futura xarxa catalana descentralitzada

David Mora crea nous dominis arrelats a Catalunya a través de la cadena de blocs HNS, impulsada per administrar un sistrema de propietat d’adreces descentralitzat

Categories:

Aida Corón

Alatac vol promoure la cultura catalana a la xarxa amb dominis descentralitzats i NFTs
Alatac vol promoure la cultura catalana a la xarxa amb dominis descentralitzats i NFTs | @alatac

Tenir un domini .catalunya/ i formar part d'una xarxa descentralitzada és possible. És el projecte que té entre mans el català David Mora, qui va quedar meravellat en conèixer la criptomoneda i blockchain para dominis web Handshake. Més coneguda com a HNS, té per objectiu crear una xarxa operada i administrar un sistema de propietat d'adreces descentralitzat. "Ho vaig conèixer just quan tot començava a créixer, llavors estudiava al Massachusetts Institute of Technology (MIT) i vaig ser dels primers a entrar-hi", detalla a MetaData, "vaig agafar .catalunya/ i .catalans/ i vaig decidir crear noms catalans en aquesta blockchain". Així les com ha arribat a superar els 400 dominis, entre els quals hi ha xarxacatalunya, blockchaincat, bitcoinencatala, març, març, pirineu, panellet, tió o trinxat. Tots ells, en cerca d'un comprador que vulgui contribuir a fer créixer un ecosistema TIC català descentralitzat.

Alatac (de 'català', al revés) és el nom del projecte. El seu impulsor reconeix que es troba en una fase molt incipient, "una mica com està el concepte de les cadenes de blocs", reconeix, i ho equipara al joc de les cadires: "Tothom camina al voltant sense saber què fer perquè no és una tecnologia assentada. Jo ara mateix no puc dir ben bé què faré amb Alatac perquè no ho sé, ningú sap què vol fer amb la blockchain malgrat que hagi impulsat projectes, primer cal consolidar-ho i un tenir un cas d'ús de referència". Va passar també amb els codis QR, els quals afirma que tenen més de 20 anys de vida i que tot just ara han tingut el seu esclat amb l'ús en les cartes dels restaurants com a sistema per superar la pandèmia.

Alatac vol promoure la cultura catalana a la xarxa amb la creació de dominis descentralitzats i la transacció d'obres d'art catalanes amb NFTs

La plataforma HNS funciona sota el sistema de subhasta. La inversió inicial de Mora va ser de 100 euros, on va apostar per .catalunya/ i .catala/, però a mesura d'incrementar el pressupost i vendre'n alguns dels ja adquirits, n'ha sumat a la llista. També ha engegat transaccions amb compradors dels Estats Units, especialment desenvolupadors i techies, on la proposta té més sortida gràcies a l'impuls de la start-up Namebase. "Aquí ens costa veure un cas concret d'ús, podem fer un shortlink i poc més, costa trobar quòrum i fer soroll", confia.

Dels cromos als NFTs

En paral·lel als dominis, Mora ha posat els ulls sobre els NFTs. "Tot això va sorgir per accident, però vaig veure que podia donar valor a la cultura catalana i vaig decidir invertir en artistes catalans", relata. CatalanDAO va iniciar el seu joc amb els tions durant la passada campanya de Nadal, però el creador d'Alatac vol anar més enllà per ajudar l'art de Catalunya basat en aquesta tecnologia a donar-se a conèixer. La proposta va engegar-se el passat mes d'abril amb alguns dels creadors que ha conegut a través de la xarxa. Compta amb un dossier de 100 NFTs a Ethereum amb un valor estimat de 1.200 milions d'euros.

Vinculat amb aquesta estratègia, aquest enginyer català s'ha proposat crear una col·lecció d'imatges sobre la història de Catalunya. Ho equipara a una col·lecció de cromos de les de tota la vida, però amb cartes que representin moments clau per al desenvolupament del territori. Aquí, la seva obsessió per la innovació l'ha portat a posar els ulls sobre el web 3. "A diferència del web 2, on poses l'usuari i la clau per accedir al teu espai o a cert contingut, tindràs un botó a dalt que posarà wallet i, quan t'ho connectis, veuràs la teva motxilla amb tots els actius digitals", il·lustra. Per tant, si una persona té un tió de CatalanDAO i una criptocarta catalana, ho veurà tot. "Segons el que tinguis, podràs accedir a un contingut o un altre, i podràs tenir controlats tots els teus NFTs a la xarxa", afegeix.

Els NFTs poden ser una nova versió del clàssic intercanvi de cromos entre els infants

Però per tirar endavant totes aquestes ambicions cal un equip. Actualment, busca professionals del disseny que l'ajudin amb la part creativa, mentre que ell gestiona la part tècnica. També cal més pedagogia i, segurament, "que arribi una nova generació": "Tot això és per a gent molt jove, fins i tot els que estem entre els 30 i els 40 anys coneixem pot sobre això, en som poc que hi tenim interès, però hem de veure que igual que abans es canviaven cromos, els joves d'aquí a uns anys poden fer intercanvis de NFTs". I aquí, si Catalunya i la seva cultura hi tenen presència, serà una ajuda de cara a la consolidació d'un ecosistema digital català.

Catalunya, al mapa de les tecnologies descentralitzades

Mora té molt clar que Catalunya és un punt àlgid tant per a l'art digital, com per a les cadenes de blocs. "Tenim molts artistes i per això els NFTs estan funcionant molt bé, i amb la tecnologia tenen una finestra al món per fer soroll i connectar més de pressa", posa en relleu, "però també hem de recordar que sempre hem estat una societat innovadora, podem ser un hub tecnològic de blockchain com ho hem estat en altres tecnologies".

Mora: "Sempre hem estat una societat innovadora, podem ser un hub tecnològic de 'blockchain' com ho hem estat en altres tecnologies"

 

Etiquetes