L’APDCAT alerta sobre els riscos del ‘sharenting’
Compartir imatges i vídeos dels nostres fills atempta contra la seva intimitat i els exposa a suplantació d’identitats i ciberassetjament
Categories:
El sharenting o criança compartida és una tendència a l’alça en què els pares i mares comparteixen informació, fotografies i vídeos dels seus fills a internet. Aquest moviment és habitual a les xarxes socials, atès que fins al 89% de les famílies espanyoles publiquen continguts d’aquesta classe a Facebook, Instagram o TikTok almenys una vegada al mes. Tanmateix, aquestes accions impliquen una sèrie de perills per als menors involucrats que l‘Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha volgut remarcar amb un vídeo divulgatiu per a la població, aprofitant la celebració del Dia Mundial de les Mares i els Pares.
👨👨👦👦👨👧👧En el Dia Mundial de les Mares i els Pares, instem a limitar la publicació d'informació de menors a internet i les xarxes socials. Saps què és la criança compartida o sharenting? 🧒https://t.co/xQLT3zTddD#DiaMundial#DadesSegures#ProteccióDeDades@gencatpic.twitter.com/NcCy4i8DeB
— APDCAT (@apdcat) June 1, 2022
D’inici, l’APDCAT alerta que per publicar informació d’altres persones a la xarxa cal el seu consentiment personal a partir dels 14 anys. Fins aquesta edat, el consentiment recau en els progenitors o tutors legals del menor, però aquest fet no els eximeix de la responsabilitat. L’organisme públic ha remarcat que dades com el nom de la criatura, la seva data de naixement o l’edat poden suposar pistes que facilitin el frau digital, amb actes com la suplantació d’identitats i el desxiframent de contrasenyes, tant dels pares com dels fills.
D’altra banda, l’APDCAT insta als progenitors a fer un exercici d’empatia i pensar si el fill estaria d’acord amb la publicació de determinats continguts. L’ens assenyala que aquesta classe de fotografies i vídeos poden ser usats per tercers i modificats sense control, la qual cosa pot derivar en ciberassetjament o fins i tot en pornografia infantil.
Amb el fi de protegir la privacitat i la intimitat dels menors, l’organisme recomana a les famílies desactivar la geolocalització sempre que no sigui imprescindible i tenir cura amb les metadades del contingut que comparteixen, atès que sovint estan associades a la localització. L’APDCAT també aconsella no publicar fotografies on els fills siguin fàcilment reconeixibles i, especialment, no crear-los perfils personals a les xarxes socials (on, en la majoria de casos, l’edat mínima per registrar-se és de 14 anys).