Més de 3 hores de pantalles en infants poden provocar problemes emocionals i de comportament

Un estudi de la UIC diu que el risc és del 7,7% amb fins a 59 minuts d’exposició i puja a l’11,6% amb més de 180 minuts

Categories:

ACN

El risc puja a l'11,6% en els infants que passen més de tres hores al dia amb pantalles
El risc puja a l'11,6% en els infants que passen més de tres hores al dia amb pantalles | Pixabay

El risc de patir problemes emocionals i de comportament és del 7,7% entre els nens que tenen una exposició a les pantalles de fins a 59 minuts, segons un estudi de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). L'anàlisi associa l'excés de pantalles amb aquestes respostes i alerta que s'incrementa a mesura que augmenta l'exposició. Així, el risc puja a l'11,6% en els infants que passen més de tres hores al dia amb pantalles. Altres estudies relacionen també aquest excés de pantalles amb problemes de son, obesitat i baixa activitat física.

A l'Estat espanyol es calcula que gairebé un 5% dels nens d'entre un i dos anys passen més de tres hores amb pantalles, un 9% pel que fa als de tres a cinc anys, un 14,3% entre els de sis a onze i un 29,1% en els adolescents de 12 a 14 anys.

Menys risc entre les nenes

L'estudi de la UIC afirma també que els nens presenten més possibilitats que les nenes de desenvolupar aquests trastorns, un 9,4% i un 6%, respectivament. En el cas dels nens, desenvolupen amb més freqüència problemes emocionals, mentre que les nenes presenten més dificultats d'atenció o hiperactivitat.

El responsable del Grup d'Investigació d'Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries de la UIC, el doctor José M. Martínez-Sánchez, ha destacat la importància de fer un ús saludable de les pantalles, especialment dels mòbils. A més, ha instat les institucions a reforçar les recomanacions sobre patrons d'ús, especialment per als menors de sis anys, i promoure l'activitat física.