El teletreball s’examina a la Ribera d’Ebre

El Catalunya Rural Hub trasllada una vintena de professionals digitals a la comarca perquè avaluïn les condicions professionals i socials de la zona

Categories:

ACN

La primera jornada de la iniciativa s'ha dut a terme de de l’espai de coworking CoEbreLab de Móra d'Ebre
La primera jornada de la iniciativa s'ha dut a terme de de l’espai de coworking CoEbreLab de Móra d'Ebre | @tic (Twitter)

Una vintena de professionals digitals urbans, deu aquesta setmana i deu més en quinze dies, avaluaran les possibilitats, les potencialitats i les mancances de teletreballar a la Ribera d'Ebre (Tarragona). Aquesta és una de les iniciatives del Catalunya Rural Hub que el departament de Polítiques Digitals ha posat en marxa per atreure talent, combatre el despoblament i promoure l'arrelament. Durant el temps que duri la iniciativa, els participants posaran a prova les comunicacions de la zona i les opcions d’oci i de lleure de la comarca, amb la intenció de recollir una sèrie de valoracions que serveixin per definir les futures polítiques de deslocalització per incentivar el teletreball rural.

Javier Portalupi és un enginyer informàtic argentí que teletreballa per a una empresa suïssa des de Barcelona de fa un any i mig. Explica que s'ha apuntat al programa Catalunya Rural Hub perquè és un amant de la natura i s'ha sentit atret per la idea de “portar el treball que es fa a la ciutat a altres llocs". També hi participa Pat González, fundadora i directora de Sensitives Cities, un laboratori d'intel·ligència col·lectiva per crear "ciutats del futur". González ha viscut i treballat els últims temps fora de la ciutat de forma intermitent i està buscant un espai on poder teletreballar amb aquests ritmes de treball diferents de la ciutat, on "compensa la qualitat de vida".

Les condicions òptimes per teletreballar

La primera jornada de treball, desenvolupada a l’espai de coworking CoEbreLab de Móra d'Ebre, l'han pogut fer sense problemes. "Fa 30 segons estava en una reunió amb gent de Suïssa, Barcelona i altres llocs d'Espanya", ha relatat Portalupi. Les primeres sensacions han estat bones i les connexions han funcionat sense problemes. "De poder, es pot", ha assenyalat l'enginyer.

Però del Catalunya Rural Hub també n'han de sortir altres polítiques de deslocalització que vagin més enllà de l'àmbit laboral i la mobilitat. "És important que al lloc on vagis no estiguis aïllat, que trobis certa comunitat, amb iguals o diferents interessos, per fer intercanvi de coneixements, d'aprenentatges, que acabi generant projectes que tinguin impacte al territori i les persones", ha destacat González. "Si aquests programes els enfoquem a la part professional, ens deixem la part personal que és el que acaba fent que puguis prendre aquesta decisió o no", ha afegit. "M'agrada la idea de descentralitzar les ciutats, ajudar a la comunitat rural i que ens proposin un estil de vida més tranquil·la i amb més qualitat que a la ciutat, que és molt demandant", ha insistit Portalupi.

González: "És important que al lloc on vagis no estiguis aïllat, que trobis certa comunitat, amb iguals o diferents interessos, per fer intercanvi de coneixements"

Catalunya Rural Hub és una iniciativa de la Mobile World Capital Barcelona i Polítiques Digitals per descentralitzar el talent digital de l'embut urbà. Com ha detallat Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital, el 14% de les ofertes de treball tecnològiques ja ofereixen treballar 100% en remot. Això evitarà que es concentrin en les àrees metropolitanes, com passa ara –un 95% del talent tecnològic fa feina des del món urbà- i permetria fomentar "noves economies" arreu del territori.

La Ribera d'Ebre s'ha escollit entre sis territoris per la proposta d'acollida dels participants, pel bagatge en l'impuls del teletreball, el coworking i noves tecnologies, i perquè dona oportunitats reals "d'aterratge" a aquests participants, si decideixen fer el pas. "Aporta unes infraestructures de tecnologia i connectivitat en un entorn rural amb oportunitats perquè aquestes persones, una vegada facin l'estada, puguin continuar i prendre la decisió de viure aquí", ha assenyalat Arrufí.

Etiquetes