Catalunya Rural Hub vol portar els professionals TIC al món rural
La Generalitat i la MWC impulsen un pilot perquè 20 treballadors tecnològics visquin i treballin en remot durant una setmana a la Vall d’en Bas
Categories:
Catalunya vol que les zones urbanes deixin de ser els pols de treball dels professional del sector tecnològic per distribuir la riquesa arreu del territori. El pròxim mes de maig un total de 20 treballadors d’entre 170 podran traslladar-se a l’espai de coworking anomenat Catalunya Rural Hub a la Vall d’en Bas (La Garrotxa) perquè puguin viure de primera mà com és fer la seva feina en remot des d’un entorn rural.
La vintena de persones seleccionades es dividiran en dos grups per treballar i viure durant una setmana al municipi garrotxí. Podran executar la seva jornada laboral des del centre cultural de Can Trona, habilitat per al projecte, i participaran en activitats diverses com ioga, sortides en bicicleta o visites a empreses com La Fageda per interactuar amb l’entorn. Els participants s’han escollit segons criteris de diversitat de gènere, activitat i origen, participaran en el programa amb tots els costos coberts.
Els 20 professionals treballaran des del ‘coworking’ de Can Trona i participaran en activitats per interactuar amb l’entorn
Catalunya Rural Hub té un cost de 100.000 euros aportats conjuntament per la Generalitat i la Mobile World Capital, dels quals 25.000 euros s’han destinat al pagament de l’estada dels professionals. El 75% restant de la partida s’ha invertit en l’execució i disseny del programa i una oficina tècnica de suport.
El projecte s’emmiralla en una iniciativa finesa que va obrir la porta a 15 especialistes de les TIC d’arreu del món perquè coneguessin l’ecosistema productiu de Hèlsinki. “Sabien que no es resoldria el repte de captació de talent que tenen, però ho van fer per sensibilitzar d’aquesta necessitat”, ha explicat en roda de premsa el director del programa de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí. Aquest pilot preveu posar els fonaments per replicar la iniciativa en més comarques catalanes amb baixa densitat de població i promoure la deslocalització de professionals digitals.
Una nova economia digital i inclusiva
El sector TIC ha superat en nombre de treballadors una indústria puntera a Catalunya com la de l’automoció amb més de 124.000 professionals, segons el Baròmetre del sector tecnològic 2020 del CTecno, i ha estat el que millor ha pogut fer front a la pandèmia de la covid-19. “Les empreses digitals i les que s’han digitalitzat es recuperaran més fàcilment”, ha assenyalat Arrufí, qui ha afegit que la captació de talent “tindrà un pes important per al desenvolupament del negoci”. En aquest sentit, ha situat en primera línia de treball la importància de portar professionals qualificats al territori català i ha assegurat que la feina en remot ha facilitat el seu desenvolupament.
El talent és un dels principals recursos per al desenvolupament de companyies digitals i d’una economia de valor afegit
A causa de la situació actual, marcada per la pandèmia, la tendència d’emigrar fora de Barcelona s’ha accentuat des del passat mes de juny. El 8% de la població de Barcelona ha decidit deixar la ciutat, segons les últimes dades de l’Oficina Municipal de Dades (OMD).
La igualtat d’oportunitats és un altre dels elements que ha motivat el llançament del pilot Catalunya Rural Hub. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha asseverat que l’objectiu final és reforçar les conseqüències positives que ja està deixant la “revolució digital”. “Hem vist molts municipis que han augmentat padró i cens per la connectivitat que transporta bits que està aflorant una nova economia de valor afegit i transformant molts sectors per ser competitius”, ha detallat.
Per donar l’últim impuls a la creació d’una indústria digital a tota Catalunya, cal talent. Així ho ha reclamat l’alcalde la Vall d’en Bas, Lluís Amat, qui ha recordat que les empreses del territori “també innoven i necessiten talent per impulsar la seva transformació”.