30.000 euros per acostar la dona a les TIC
El Cercle Tecnològic llança la segona edició de les beques ApadrinaTIC per formar el futur planter d’un ecosistema tecnològic que sigui motor de l’economia catalana
Categories:
Almenys 50 estudiants de graus TIC podran rebre ajuda econòmica i en forma de mentoria. En total, es repartiran 30.000 euros per ajudar els matriculats amb dificultats per cobrir el cost de les carreres universitàries, especialment dones, i garantir que Catalunya comptarà a curt termini amb el talent necessari per posicionar l’ecosistema tecnològic com a motor del país. El nom d’aquestes beques és ApadrinaTIC i és un projecte impulsat pel Cercle Tecnològic que enguany enceta la segona edició amb l’objectiu de superar els 17 joves de l’any anterior, sobretot pel fet que ara s’ha ampliat la convocatòria a alumnes que repeteixin alguna assignatura, i als futurs enginyers que es troben en l’últim any i busquen una manera de posar el primer peu al mercat laboral a través de l’acompanyament per algun professional en actiu. I és que tal com assenyala la Unió Europea, entre el 2011 i el 2019 es va disparar un 40% la cerca d’especialistes TIC, mentre que la generació de talent només va incrementar-se un 6,9%. El sector clama per una solució imminent a aquesta bretxa entre demanda i oferta.
Davant el context, la patrona i responsable del projecte ApadrinaTIC, Rosa M. Rodríguez, ha posat de manifest la necessitat d’unir esforços, i aplegar tots els actors per “treballar conjuntament per generar impacte en forma de més competitivitat i riquesa a l’entorn per revertir en l’economia”. De fet, que les noies siguin el públic objectiu de la iniciativa respon a una escletxa de gènere a les STEAM més que coneguda. Hi ha posat dades la directora general de Polítiques Digitals, Joana Barbany, en la presentació de la iniciativa, on ha apuntat que només 1 de cada 100 dones graduades el curs 2019-2020 tenia un títol TIC. “El 24% de les persones amb un grau universitari va escollir una STEAM, però les TIC només representaven un 5,5%, que és molt baix. Del 5,5%, només el 13% eren noies”, ha detallat.
Només el 13% dels graduats en una carrera TIC són dones
La Júlia Tortosa és una de les estudiants que en la primera edició va poder sufragar la matrícula amb les beques ApadrinaTIC. “Vaig començar el segon curs amb familiars afectats per la covid-19 i amb tres assignatures per repetir perquè feia tres anys que no havia fet matemàtiques i em va costar”, ha relatat, “he hagut de treballar jo per cobrir la matrícula i aquesta beca ha estat una gran oportunitat, i la mentoria m’ha ajudat a superar la situació i a trobar feina”. Qui l’ha guiat és Elda Zendejas, de l’empresa sòcia del Cercle Tecnològic i padrina del programa de beques Netapp, que ha posat de manifest la importància de trencar amb la barrera divisòria entre vida laboral i vida personal: “He vist que puc influir en l’estudiant perquè entengui la importància d’un desenvolupament professional d’acord a l’entorn personal. No volem que els futurs empleats acabin una carrera i després no hi puguin treballar per motius familiars, necessitem més dones i més força femenina”. Per això resumeix l’experiència com una “oportunitat per millorar la societat i atraure els valors humans al mercat laboral”.

Més interlocució entre universitats i empreses
Captar talent femení és el repte principal. Si s’aconsegueix atraure la dona cap al sector, això suposaria un gruix important de treballadors per nodrir la demanda. Ara bé, cal incidir en totes les etapes educatives per formar més empleats per a les tecnologies actuals i les que aniran naixent. En segon terme, cal treballar perquè les empreses tinguin al seu abast un canal àgil per captar aquesta generació de persones qualificades; i aquesta és una de les virtuts d’ApadrinaTIC, ha afirmat Rodríguez: “Una de les motivacions és tenir un canal fluid de talent. Els mentors són gent amb expertesa i càrrecs en empreses, i els va molt bé tenir contacte directe amb joves. Ens agradaria tenir una entrada natural de la universitat a les empreses”.