WhatsApp i assistència en remot: la solució del MWC a l’exclusió financera
Un informe de la GSMA revela que un 41% de la població mundial no utilitza internet mòbil tot i la cobertura de la xarxa
Categories:
En un context marcat pel tancament d'oficines i l'aposta per la digitalització a la banca, el sector fintech i les solucions per combatre l'exclusió financera són uns dels grans protagonistes del Mobile World Congress (MWC). El desenvolupament de noves eines per guiar a usuaris poc digitalitzats a utilitzar caixers automàtics o facilitar pagaments via aplicacions com WhatsApp o Telegram són algunes de les novetats més destacades d'una edició que, per altra banda, ha reivindicat "l'enorme feina que queda per fer" en aquest camp. Segons un informe de la GSMA, el 41% de la població mundial encara no utilitza internet mòbil malgrat l'àmplia cobertura de la xarxa actual, sent les dones, la gent gran i els habitants de zones rurals els grans perjudicats.
Una de les empreses que presenta innovacions en aquest sentit és Fujitsu. La companyia japonesa disposa d'una solució que, a grans trets, "ajuda als usuaris menys digitalitzats a acabar operacions". "A través del mòbil, l’usuari pot contactar amb un assistent en remot que el guiï a través de la veu i desplegui senyals a la pantalla", explica la consultora d'innovació del grup, Mercedes Cáceres, en declaracions a l'ACN. "L'objectiu és que qualsevol persona que no sàpiga fer una operació pugui comptar amb assessorament, que no s'enfronti a una màquina que no sap utilitzar", afegeix.
Fujitsu presenta una app perquè l’usuari contacti en remot amb un assistent bancari
Per aquesta directiva de Fujitsu, el potencial d'aquesta tecnologia és "immens" i aplicable a altres sectors com el sanitari o en àmbits com la instal·lació d'aparells electrònics. En el cas del sector bancari, assenyala que aquesta nova solució pot ser molt rellevant en municipis on s'han anat eliminant oficines i l'únic punt de contacte entre client i entitat sigui el mateix caixer. De fet, la multinacional nipona assegura que ja treballa amb diferents entitats i administracions públiques de l'Estat per implantar aquesta tecnologia al territori i subratlla que la rebuda està sent molt positiva.
Solucions centrades en aplicacions
Més enllà de les solucions aplicades a la xarxa de caixers, altres empreses aposten per innovacions centrades en aplicacions. En l'àmbit nacional, el MWC d'enguany compta amb la presència de companyies com Aura Pay, especialitzada a agilitzar l'enviament de diners entre l'estat espanyol i l'Amèrica Llatina, o Veritran, focalitzada en oferir tecnologia 'low code' –també coneguda com a "programació per inexperts"- a bancs per desenvolupar pàgines web o aplicacions de manera estandarditzada.
Al Mobile també han aterrat solucions procedents de l'estranger, amb l'esperança d'entrar a nous mercats i impulsar la seva estratègia d'internacionalització. Una d'elles és Text'nPayMe, una empresa d'Armènia que ha desenvolupat una eina que permet completar transaccions a través de qualsevol aplicació, com per exemple Whatsapp, Telegram o el mateix cercador d'internet. "És tan senzill com introduir una ordre a la caixa de text, especificar la quantitat i seleccionar la persona a qui se li enviaran els diners a partir de la llista de contactes", explica el seu cofundador i conseller delegat, Mihran Babayan.
Les apps de missatgeria instantània poden connectar amb la banca per executar les ordres dels usuaris
Per aquest empresari, aquesta tecnologia no només és interessant pels usuaris, sinó també pels bancs. "Això suposa una oportunitat pels bancs; a les entitats els costa entrar a l'entorn del 'social media', i nosaltres els podem ajudar", conclou.