El desconeixement de les ‘fintech’ dificulta la plena digitalització de la banca

Els neobancs s’enfronten al repte de generar confiança i posicionar-se com un servei sòlid entre els joves

Categories:

Redacció

Les 'fintech' són encara desconegudes
Les 'fintech' són encara desconegudes | Cedida

Les fintech han anat guanyant terreny a poc a poc els últims anys, però la major part de la ciutadania encara no les usa. Segons l’actualització de l’Estudi ASUNFIN sobre coneixements i hàbits i usos de les fintech, el 70% de la població desconeix què són aquestes companyies i operen, mentre que un 32,6% en té nocions bàsiques. Tot i que les xifres són lleugerament superiors al 2019 (+2%), els autors de l’informe assenyalen que l’acceleració de la digitalització causada per la pandèmia ha tingut menys impacte en el sector de la banca que en altres àmbits.

L’ús de la banca en línia s’ha consolidat per a tasques habituals com pot ser consultar moviment o efectuar pagaments senzill, fins i tot amb les apps. No obstant això, quan els clients busquen contractar nous serveis o gestionar estalvis, els clients encara prefereixen l’atenció presencial. Un comportament que no ajuda a l’ús de les criptomonedes ni dels neobancs, més habituals entre els menors de 25 anys. La penetració de les eines tecnològiques arriba al 38,5% en aquest segment d’edat, mentre que descendeix al 30% entre els menors de 55 anys.

Generar la sensació de confiança

Al desconeixement del sector s’hi suma un segon entrebanc: la desconfiança. Les big tech han marcat precedents i han generat rebuig per part dels usuaris a cedir certes dades a empreses de base tecnològica. Tal com apunta l’estudi, només el 37,2% dels enquestats ha afirmat tenir total seguretat amb l’ús dels serveis de Google, Amazon, Facebook o Apple pel que fa a la informació que cedeixen a la xarxa, mentre que la xifra creix fins al 51,6% en el cas dels bancs.

Davant el context, l’informe situa com a prioritari exigir a les fintech “la mateixa transparència que als operadors convencionals del mercat financer” i treballar en el segment més jove de la població per fer pedagogia sobre l’ús de les tecnologies en sectors sensibles com el financer. Per això, remarquen, cal dotar de més competències digitals i sobre ciberseguretat, i coneixement sobre la banca a les noves generacions.