Catalunya se suma a un acord estatal per impulsar la medicina personalitzada

El Principat, juntament amb Euskadi, Galícia, Castella la Manxa, Extremadura i el govern espanyol financen un pla de biotecnologia de 32 MEUR per introduir teràpies avançades

Categories:

RedaccióACN

Catalunya lidera un pla estatal per impulsar la medicina personalitzada
Catalunya lidera un pla estatal per impulsar la medicina personalitzada | Pixabay

Catalunya, Euskadi, Galícia, Castella la Manxa, Extremadura i el govern espanyol participen conjuntament en un pla de biotecnologia dotat amb 32 milions d’euros per impulsar la medicina personalitzada i el desenvolupament de teràpies avançades a través de la ciència i la innovació. El Principat preveu aportar 7,56 milions d’euros, un 23% del pressupost. L’Executiu de Madrid es farà càrrec de la meitat de la dotació, mentre que la part restant va a càrrec de les regions.

El programa de Biotecnologia en la salut està liderat des de Catalunya per l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Un dels principals objectius del programa és incrementar el coneixement dels efectes de totes les variants possibles en els genomes, transcriptomes, proteomes humans i de patògens. També pretén aprofundir en l'estudi de l'expressió gènica a nivell cel·lular individual, que resulta essencial per desenvolupar nous sistemes avançats de diagnòstic i pronòstic i identificar noves dianes terapèutiques. Es preveu que les conclusions de la recerca permetin desenvolupar noves teràpies personalitzades i dirigides, com ara els nanofàrmacs, així com tècniques avançades de cirurgia basades en models de malaltia preclínics més precisos.

Aquest canvi radical de les eines per dissenyar i produir nous sistemes i dispositius de diagnòstic, pronòstic i teràpia es fonamenta sobre l’avenç biotecnològic i digital que ha permès la generació i l'anàlisi massiva de dades sobre salut. També aprofita progressos en àrees de recerca puntera com ara la intel·ligència artificial, la supercomputació, la nanotecnologia o la fotònica.

A banda del programa de Biotecnologia aplicada a la salut, el sistema de recerca de Catalunya participa decisivament en tres projectes més dels vuit recollits als plans complementaris d'R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) finançats pels fons europeus Next Generation EU. Es tracta dels programes de Comunicació quàntica, liderat des de l’Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya (ICFO); Astrofísica i física d'altes energies, per al desenvolupament de tecnologies avançades per a l'exploració de l'univers i les seves components, amb l’aportació de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE); i Materials avançats, per a l’estudi de materials amb funcionalitats avançades per la nova transformació tecnològica, integrats pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS).