Les millors apps per fomentar les habilitats STEM entre les nenes

Aquestes aplicacions mòbils permetran que els infants aprenguin sobre matemàtiques, ciència o programació mentre es diverteixen

Redacció

Només el 18% dels especialistes tecnològics de la Unió Europea són dones
Només el 18% dels especialistes tecnològics de la Unió Europea són dones | Alena Darmel (Pexels)

Només el 18% dels especialistes tecnològics de la Unió Europea són dones, segons l’estudi Women in Digital 2020, una situació que preocupa a la societat. La manca de referents femenins en el món científic és una de les principals problemàtiques a l’hora de fer veure a les nenes que elles també poden aspirar a formar part d’aquest entorn, però existeixen altres vies per animar les més petites a interessar-se per les professions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Les apps per a mòbils en són una, les quals es basen en la gamificació perquè els infants donin els seus primers passos en aquestes disciplines.

Experiments a través del mòbil

Lab4U és una start-up nascuda a Xile el 2013 amb la voluntat de solucionar l’alta manca de laboratoris de ciències a Sud-amèrica. L’empresa ha desenvolupat tres aplicacions per a telèfons mòbils que busquen convertir aquests dispositius en eines a través de les quals realitzar experiments científics de manera econòmica: Lab4Physics, centrada en la física; Lab4Chemistry, especialitzada en la química, i Lab4Biology, que incorpora experiències relacionades amb la biologia. Cadascun dels tres programaris aprofita les diferents funcionalitats dels dispositius per substituir eines especialitzades i representar experiències similars, amb les quals els infants tinguin un aprenentatge més pràctic. Tot i que originalment estan pensades per ser emprades a classe, alguns dels seus experiments es poden adaptar amb els recursos que tinguem a casa.

Matemàtiques gamificades

Si el que busquem és una entrada per a les més petites al món de les matemàtiques, Math for kids és una bona opció. Disponible en vuit idiomes (no té el català), aquesta app incorpora petits jocs per practicar les bases més fonamentals de la disciplina, com són la identificació dels números i les sumes i les restes.

Una altra opció és Innovamat, una eina que ja fan servir una quinzena d’escoles d’arreu d’Espanya (moltes d’elles, catalanes). Aquesta aplicació sorgida a Barcelona i disponible en català busca promulgar un ensenyament més visual i gamificat, intentant promoure la curiositat i la creativitat dels menuts i enregistrant tots els seus intents de manera que els pares o tutors puguin veure quines complicacions tenen a l’hora de resoldre problemes.

Programació sense codi

La programació és una de les habilitats més valorades en l’actualitat (sense anar més lluny, els programadors són l’ofici més demandat a Barcelona Activa durant el 2021) i, per sort, cada cop tenim més eines per acostar-la als infants. En aquest sentit, no ens centrem tant en llenguatges determinats, sinó en aplicacions que permetin entrenar les soft skills necessàries per aprendre a programar, com el pensament lògic o la resolució de problemes. CodeLand, per a infants de 4 a 10 anys i disponible en català, inclou una sèrie de minijocs que ajuden a desenvolupar aquestes capacitats amb aplicacions a la vida real: un d’ells col·loca la jugadora com a encarregada d’una gelateria i li toca donar ordres a un braç robòtic perquè munti i entregui els gelats demanats pels clients en l’ordre que calgui. Això sí, es tracta d’un videojoc de pagament, de 6,99 euros mensuals (42,99 euros amb el pla anual). Per sort, té una prova de franc de set dies per provar-lo.

Una alternativa a CodeLand, però gratuïta, és SpriteBox: Code Hour. En aquest cas ens trobem un videojoc de plataformes i trencaclosques per a infants que es resol a través de programació bàsica. Només està disponible en anglès i portuguès, però és prou intuïtiu com per jugar sense haver de llegir els textos. A l’obra controlem una nena que ha d’anar avançant per un mapa recol·lectant estrelles i salvant uns petits éssers blaus, i comptem amb l’ajuda d’un personatge en forma de bloc que, a través de les ordres que li donem en una espècie de programació molt bàsica, anirà transformant el terreny perquè nosaltres puguem avançar i aconseguir tots els nostres objectius.

Finalment, i deixant de banda les opcions més lúdiques, trobem Scratch, un dels llenguatges de programació sense codi més populars del món educatiu. Aquesta eina permet desenvolupar històries interactives emprant un sistema de blocs que permet les nenes moure el personatge, acostar-lo i allunyar-lo, fer-lo interactuar amb altres dibuixos o fins i tot reproduir determinats sons. L’eina no incorpora tutorials integrats o jocs per resoldre, però té una interfície neta i fàcil d’entendre per als infants gràcies a l’ús de blocs amb icones. En el món dels dispositius mòbils, teniu dues opcions: ScratchJr, que és la versió per a infants d’entre 5 i 7 anys, o la versió tradicional, per a nens i nenes amb més edat. Atesa la seva popularitat, YouTube està ple de vídeos per aprendre a fer-lo servir i veure les possibilitats que es poden aconseguir amb aquesta aplicació.

Una caixa d’eines online

Fins ara hem vist aplicacions amb una temàtica molt determinada, però també existeixen eines que abracen disciplines d’una manera molt més àmplia. Un dels exemples més clars és Academons, una plataforma reconeguda pel Ministeri d’Educació que ofereix més de 20.000 jocs per aprendre o repassar els coneixements de totes les assignatures des de primer de Primària fins a primer de Secundària, entre les quals trobem les matemàtiques o les ciències naturals. Els reptes es basen en dinàmiques de joc tradicionals i conegudes per tothom, com fer parelles, trobar paraules en una sopa de lletres o escollir l’opció correcta dins d’un grup. L’app es promociona com una opció tant per repassar els continguts apresos a classe com fer educar-se des de casa i inclou un perfil per als pares o tutors de la criatura a través del qual es poden comprovar quins dies ha jugat, durant quant de temps o quin rendiment està oferint en cada categoria.

Etiquetes