La vocació de ser ENGINY-era

Neix una plataforma per promoure les disciplines STEM entre les nenes a través de tallers i activitats de gamificació a l’escola i en família per trencar els estereotips

Categories:

Aida Corón

Sílvia Planells i Andrea González apliquen la gamificació en tallers per ajudar les nenes a descobrir el seu talent en les disciplines STEM
Sílvia Planells i Andrea González apliquen la gamificació en tallers per ajudar les nenes a descobrir el seu talent en les disciplines STEM | ENGINY-era

“Jo sóc enginyera tècnica industrial i he arribat aquí perquè el meu entorn m’ha acompanyat. Potser altres s’han quedat pel camí perquè ningú les ha dit que podien fer-ho. No vull que més nenes creixin així”. Aquesta és la determinació que va portar la Sílvia Planella a crear ENGINY-era, una plataforma que vol portar les disciplines STEM als més menuts per trencar amb els estereotips de gènere. Ho fa a través de tallers i activitats per potenciar les vocacions tècniques, unes propostes pedagògiques dissenyades de la mà de la professora i empresària Andrea González, coimpulsora del projecte.

Però l’empenta per llançar-se de cap amb la proposta no ve només d’ajudar les nenes a ser inventores, com Planella somiava de petita, sinó a educar també en la comunitat: “A la universitat em vaig trobar que érem 200 a classe i només dues érem noies. La gent em preguntava per què estudiava això i m’impactava, en el fons, em qüestionaven pel fet de ser noia. Fins i tot alguns professors a la universitat em van dir que no me’n sortiria”. I és que, com diu, “la dona se sent menystinguda, però els homes també tenen aquesta sensació que poden menystenir les dones, i no ho vull per a les noves generacions”.

Treballar amb tot l’entorn

La proposta va néixer en plena pandèmia i com a resultat de la bona acollida d’uns tallers que la també arquitecta tècnica feia a l’escola dels seus fills on els pares fan d’experts des de la seva àrea professional. “Em vaig alimentar de l’energia dels nens per aprendre i vaig tenir clar que els estereotips els posem els adults”, lamenta. El patronat de la Politècnica de la Universitat de Girona du a terme sessions informatives sobre les oportunitats i l’accés a les enginyeries, però no en cursos inferiors. Aquest buit, juntament amb l’experiència a l’escola, ambdues van decidir tirar endavant ENGINY-era per incidir des dels 6 anys en aquest canvi de percepció vers les disciplines tècniques.

Malgrat que, com defensen, el talent cap a l’enginyeria és innat, des de ben menuts es pot identificar el biaix. “En els tallers de robòtica, sempre hi ha més nens”, exemplifica González, “és una decisió que sovint prenen sense adonar-se per la mentalitat dels pares o pel que sempre han vist”. O pels comentaris dels mestres. Per això, les xerrades i activitats que imparteixen a les escoles incideixen tant en la canalla com en els adults perquè deixin de posar límits a les vocacions.

En aquest sentit, han creat el programa Stem4Teachers en col·laboració amb ITSCOOL per formar docents de primària i secundària en les àrees STEM perquè tinguin els recursos per orientar i motivar les nenes i els nens. A més a més, la iniciativa demana que el 50% siguin mestres i professores perquè hi hagi referents femenins a les aules. “El més habitual és veure que la tecnologia l’ensenyen els homes. El projecte vol capacitar també les docents, dotar-les de coneixement i eines per impartir les TIC i l’enginyeria”, exposa Planella, “la formació sempre és en dos àmbits: coneixement i trencar estereotips”.

El desconeixement que posa barreres

El concepte del sostre de vidre no es crea només en un context laboral i en la vida adulta, sinó que es construeix des de la infància en la creació d’un marc mental. Les fundadores d’ENGINY-era ho saben i part del rerefons de tota la proposta rau a obrir els ulls de les professionals que, diu Planella, no valoren prou: “Les empreses han de tenir una mirada oberta i valorar el talent femení i el masculí, com també les professionals han de posar els seus càrrecs en femení. Algunes dones es presenten com a enginyers perquè sembla més important. Estem masculinitzant els perfils i infravalorant la figura de la dona”. Unes accions que, sense ser-ne conscients, alimenten els estereotips i que cal trencar amb la feina tant en els més petits com en els adults.

Planella: "Algunes dones es presenten com a enginyers perquè sembla més important. Estem masculinitzant els perfils i infravalorant la figura de la dona”

Passar-ho bé i aprendre

El secret de l’èxit dels tallers és la gamificació. “Si et diuen que una cosa tan divertida pot ser una feina, has tocat la tecla. Mai ha de ser una assignatura imposada”, comenta González. A aquesta ludificació se li suma l’ús de figures femenines com a model. Per això fixen un mínim del 50% de professores o mares, “i si són d’edat properes a la dels estudiants, millor encara, perquè veuen noies joves fent la carrera i fan el clic”, afegeix.

Els formats poden ser presencials o en línia, el que permet, en el segon cas, convertir-ho en activitats per a tota la família. Aquest tret ajuda a incidir en la nena o el nen i, alhora, l’adult que l’estigui acompanyant des de casa. Una proposta que ja s’ha integrat en el programa Oracle4Girls amb sessions virtuals en diversos punts del país per acostar les STEM a les més menudes.

González: “Si et diuen que una cosa tan divertida pot ser una feina, has tocat la tecla. Mai ha de ser una assignatura imposada”

Un altre dels trets que identifiquen la plataforma és la seva vocació per impactar tot el territori. “Vam néixer a Girona i vam començar aquí. La majoria d’associacions i entitats del sector estan centrades a Barcelona i la resta de Catalunya queda més buida. Nosaltres arribem a tothom qui ens ho demana, fins i tot a escala internacional”, explica amb orgull la professora i empresària. Amb aquesta proposta de valor, ENGINY-era ja ha creuat l’Atlàntic per donar veu les nenes de Colòmbia i ajudar-les a entrar amb força i convicció en les carreres STEM.