Apadrinats per les millors empreses TIC

El sector tecnològic català pren el rol de mentor per a un total de 17 estudiants de Telecomunicacions i Informàtica a través d’un programa de beques del CTecno destinat a donar suport econòmic i professional als joves

Categories:

Aida Corón

Un total d'11 empreses TIC assentades a Catalunya participen en el programa de beques i mentoria del CTecno per a estudiants de Telecomunicacions i Informàtica
Un total d'11 empreses TIC assentades a Catalunya participen en el programa de beques i mentoria del CTecno per a estudiants de Telecomunicacions i Informàtica | T-Systems

Triar a què vols dedicar-te la resta de la teva vida amb només 18 anys no és una tasca fàcil, però és la realitat a la qual s’enfronten els candidats a entrar a la universitat un cop han superat el mal tràngol de la selectivitat. I això els qui opten per aquests estudis, perquè els qui prefereixen accedir a la Formació Professional es troben davant la gran pregunta amb 16 anys. És massa d’hora? No sempre. Existeixen realment les vocacions i es tenen clares quan arriba el moment d’escollir? No en tots els casos. I es tenen els recursos suficients per sufragar el cost d’accedir a uns estudis universitaris? La resposta tampoc és 100% clara. El CTecno ha destinat 24.500 euros en forma de beques per donar suport econòmic i professionals als estudiants d’Enginyeria Informàtica i de Telecomunicacions per donar resposta a totes aquestes inquietuds i a les dificultats per finançar la formació, accentuades en plena pandèmia. ApadrinaTIC, així és com s’ha anomenat el programa que ha obert les portes de grans empreses tecnològiques a Catalunya a un total de 17 alumnes en la seva primera edició.

Estudiar una carrera tècnica té un cost entre el 25% i el 50% més elevat que altres disciplines universitàries. Amb aquesta beca, en Cristian Liébana ha pogut pagar tot el curs del Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació a la UPC. El primer motiu per apuntar-s’hi va ser aquest, ja que la covid-19, explica, “ha estat un cop dur econòmicament amb els pares a l’atur”, però també va valorar el fet de “tenir un tutor que t’ajuda, et guia i et permet veure com funciona per dins una empresa”.

Les empreses han fer de mentores de 17 estudiants de Telecomuniacions i Informàtica per guiar-los a l’hora d’enfocar la carrera professionals

El programa consta de gairebé una trentena d’activitats virtuals i presencials. Es van iniciar el mes de febrer i estan programades fins al setembre, i entre elles hi ha visites a les instal·lacions de les empreses participants, xerrades i formacions sobre ciberseguretat, funcionament d’una companyia TIC o confecció d’un bon currículum.

Anem pel bon camí?

Liébana tenia clar què escollir quan va arribar el moment de fer la sol·licitud a les universitats amb la nota de la selectivitat ja a les mans. “És vocacional”, diu amb total seguretat, amb la mateixa fermesa que apunta que el seu objectiu és “emprendre i muntar una start-up tecnològica”. Per això, afirma, la participació a l’ApadrinaTIC l’ha ajudat a ratificar que ha escollit el camí adequat: “Em van assignar un tutor a BMC que em va explicar la seva carrera, com va començar i quina experiència té. El vaig poder agafar com a exemple. Em va preguntar per mi, pels meus objectius i em va ser útil per definir com he d’avançar”.

Posar-se les piles amb l’anglès, tips per millorar el currículum i recomanacions per contactar amb les empreses. Aquestes són algunes de les pies que va oferir-li en David Fernández, el seu mentor, en les diverses trucades telefòniques que van mantenir. “Rebre de primera mà informació sobre com preparar-se per al mercat laboral o com enfocar la carrera segons els interessos són coses que ajuden molt. Tant de bo jo hagués tingut aquest suport!”, destaca.

Del Valle Rancel: “Teníem l’oportunitat de conèixer empreses, mirar com funcionen i trobar exemples de dones que han aconseguit fer-hi carrera”.

La Guiliana Del Valle Rancel és una altra participant al programa. En el seu cas, l’empresa assignada ha estat T-Systems i amb una mentora: Maria Eugènia Vizcay, una dona enmig d’una indústria plenament masculinitzada. De fet, recorda que un dels trets principals –més enllà del factor econòmic- que la van portar a interessar-se per les beques va ser “l’aposta per la inclusió del talent femení en l’àmbit de la informàtica”: “Teníem l’oportunitat de conèixer empreses de Catalunya, mirar com funcionen i, a més a més, trobar exemples de dones que han aconseguit fer-hi carrera”. Fins i tot ha assistit a les sessions presencials amb amigues del Grau en Enginyeria Xarxes de Telecomunicació que cursa a la UPF, encuriosides pel programa i pel fet de sortir “de l’aula i veure el món real”.

Malgrat que encara no han finalitzat totes les trucades amb la seva mentora, Del Valle Rancel ja està satisfeta amb el resultat: “No tenia clar si aquesta carrera era per a mi i les converses amb ella m’han fet veure que vull anar cap a la ciència de dades”. El pròxim curs farà un canvi d’estudis amb la tranquil·litat de saber que escull bé.

Obrir les portes a treballadors potencials

Tant BMC com T-Systems resumeixen l’experiència com “positiva” i reben amb bons ulls celebrar una segona edició amb xerrades més diverses i noves propostes que ajudin els que poden ser els futurs treballadors de les 11 companyies participants. “És positiu ser a prop dels joves i conèixer quines inquietuds tenen, com treballen i quines són les seves prioritats, que és molt diferent de com som nosaltres”, comenta Vizcay. I una de les lliçons apreses que destaca és que ha comprovat com “la part social preocupa molt”: “Pensen en la societat i busquen ajudar a través de la seva feina”.

Vizcay: “És positiu ser a prop dels joves i conèixer quines inquietuds tenen, com treballen i quines són les seves prioritats”

Tot i que s’han trobat amb estudiants segurs de fer carrera a les TIC, ambdós mentors reconeixen que escollir un grau o un altre dins d’aquest gran món és el que més dubtes genera. “El meu consell és que no té massa importància. Estem veient que no hi ha molta diferència entre uns estudis o altres, tot canvia molt ràpidament i al final un telecos o un informàtic poden acabar fent el mateix”, conclou la mentora de T-Systems.

Etiquetes