“La tecnologia té molt poder, però no transformarà res”
El sector TIC de Catalunya té el repte de fer visible i tangible la capacitat de canvi cap a una societat sostenible i igualitària a través de les seves innovacions, però els experts alerten que primer cal preparar i conscienciar la ciutadania
Categories:
S’ha repetit fins a l’avorriment: la tecnologia ha fet uns alt de 5 anys a causa de la covid-19. De cop i volta, la societat ha vist digitalitzats hàbits com anar al metge, fer la compra o mantenir una conversa amb un familiar llunyà. Ara bé, estem parlant d’una transformació realment radical i que reverteixi en una millora substancial cap a la ciutadania? El dubte està obert, i les mateixes empreses ho saben. Segons recull l’últim Baròmetre del sector tecnològic de Catalunya elaborat pel Cercle Tecnològic, el teixit productiu i consumidor de les TIC es posa una nota de 6 punts sobre 10, el que deixa màniga ampla a la millora. Llavors, fins a quin punt és cert que la tecnologia tingui un poder transformador real?
Un dels beneficis més visibles arran de la pandèmia ha estat el teletreball. No tothom ha d’anar diàriament al seu lloc de treball, i això pot revertir en menys contaminació causada pels desplaçaments i en una millor conciliació. No obstant això, el canvi no ha estat tan “radical” com pensàvem. Així ho ha afirmat la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, en la presentació de les dades de l’informe elaborat pel Cercle Tecnològic, qui lamenta que estiguem vivint “un boom de retorn a la presencialitat”. Una percepció que ha compartit la gerent del Consorci Parc de Salut Mar, Olga Pané, qui ha demanat que el sector econòmic doni la mà a l’entorn sanitari: “Hem de crear nous hàbits de mobilitat, però només adaptats a les necessitats i que fomentin un estil de vida més sostenible i amb un impacte positiu en la salut de les persones”.
Pané: “Hem de crear nous hàbits de mobilitat, però només adaptats a les necessitats i que fomentin un estil de vida més sostenible i amb un impacte positiu en la salut de les persones”
I és que en l’àrea de la mobilitat ja s’està parlant d’autobusos a demanda, desplaçaments en vehicles compartits per desconeguts gràcies a l’encreuament de dades i de cotxes elèctrics amb menys emissions. Però la tecnologia no sempre avança prou de pressa, i demana que tant empreses com societat vegin que “la transformació digital va més enllà de la creació d’una pàgina web”, ha alertat Roca. Per això un dels principals reptes de les TIC és fer visible el seu tan esmentat “poder transformador”.
L’àmbit sanitari és, segurament, el que pot fer bandera d’una transformació efectiva i reconeguda. Pané ho va viure de primera mà des de l’Hospital del Mar de Barcelona, on durant el confinament van haver d’aturar l’atenció sanitària habitual per atendre els malalts de covid-19. “Les coses que abans trigaven i requerien proves pilot, es van posar en marxa en fase inicial i d’un dia per l’altre”, ha recordat. Així, si fa dos anys les teleconsultes estaven sobre les 15.000, avui dia s’ha superat el llindar de les 150.000 en 24 hores a Catalunya.
Roca: "La transformació digital va més enllà de la creació d’una pàgina web"
En qüestió de tres mesos de tancament a les llars, els centres sanitaris també van aplicar les lectures de plaques de tòrax amb intel·ligència artificial per filtrar més ràpidament els casos greus, o la connexió telemàtica amb les oficines de farmàcia per identificar fàcilment on podia trobar cada pacient els medicaments més complexos. El salt va ser, ha enaltit, “espectacular”, tant en les consultes externes com en les plantes i els quiròfans.
Despertar la passió per la tecnologia
Però tot desenvolupament tecnològic ha d’anar acompanyat de la creació de talent. Crear noves posicions laborals i adaptar la formació a les necessitats és un altre signe de transformació social real. I actualment, el foment de les vocacions, és “un problema”. Ho sap la responsable de programes STEAM a EduCaixa de la Fundació “la Caixa”, Marta García, que diàriament treballa per donar valor a les matemàtiques, les ciències i la tecnologia a les aules. “Un element crític”, ha alertat, “el món s’està transformant molt amb tecnologies digitals complexes i és important entendre el moment cientificotecnològic”.
García: “La tecnologia té molt poder, però no transformarà res si els humans no estan preparats”
El full de ruta per revertir la situació comença per dotar els docents en tots els nivells educatius d’un coneixement de més qualitat sobre les àrees STEAM, seguit d’una vinculació directa entre tecnologia i emoció. “Tothom ha de tenir la capacitat d’entendre el món i de conèixer la bellesa de la ciència i les matemàtiques, del descobriment tecnològic i de l’impacte positiu que pot tenir en la societat”, ha defensat. Així, ha alertat, “la tecnologia té molt poder, però no transformarà res si els humans no estan preparats”.