Les dones TIC de referència per al talent femení de Catalunya

El Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori reconeix la tasca de les professionals de l’entorn empresarial, acadèmic i social en el foment de la presència de la dona al sector tecnològic

Categories:

Redacció

La setena edició dels Premis DonaTIC enlaira fins a 541 el nombre de candidatura des del 2015
La setena edició dels Premis DonaTIC enlaira fins a 541 el nombre de candidatura des del 2015 | Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori

Vuit dones i dues iniciatives han estat guardonades amb els Premis Dona TIC per la seva tasca de visibilització del talent femení al sector tecnològic en els entorns empresarial, professional, acadèmic i social. La setena edició dels guardons, impulsats pel Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, ha rebut una vuitantena de candidatures, les quals ja enfilen fins a un total de 541 les propostes rebudes des de l’any 2015.

La categoria estrella d’enguany ha estat la de Dona TIC Revelació, que ha rebut més candidatures que l’any anterior, un fet que s’ha celebrat com una mostra que les noies estan cada cop més preparades per competir en el sector digital. De fet, el conseller i vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha destacat en l’obertura de l’acte que el 2020 ha registrat un increment del 30% en el nombre de dones que s’ha incorporat al sector tecnològic, mentre que la dada en el cas dels homes ha estat del 20%. L’interès per les noies en el sector també s’ha notat en les matriculacions al Grau en Ciberseguretat de la UPC, on un 45% són noies. “Una de les grans amenaces per a les nenes és no obtenir les habilitats i capacitats necessàries per exercir les feines del futur”, ha apuntat Puigneró, i ha reptat l’auditori a cercar cinc nenes i animar-les a optar per una carrera STEM. “Si no corregim les xifres, serà un sector de desigualtat en el futur”, ha alertat.

El millor talent

En un dia clau com ho és el 13 d’octubre, dia de la primera dona programadora, Ada Lovelace, en la categoria d’Emprenedora, ha estat guardonada la doctora en Estadística i Investigació Operativa Cristina Corchero García. És fundadora de l’empresa Bamboo Energy i líder d’un grup de recerca en l’aplicació de la intel·ligència artificial i els mètodes d’optimització a l’àmbit de l’energia i ha treballat per a que la composició del grup de recerca fos paritari i oferís igualtat d’oportunitats a totes les persones sense tenir en compte gènere, raça, origen o religió. Aquesta filosofia és la que ha implantat a Bamboo Energy.

Com a Empresària, el premi ha estat per a María Jesús Salido Rojo. Enginyera en Sistemes de la Informació, i fundadora i CEO de SocialDiabetes. Aquesta start-up barcelonina opera en l’àmbit del Digital Health amb una plataforma digital de reconeixement internacional per la gestió de la diabetis. L’enginyera superior de Telecomunicacions Anna Benavent Navarro ha estat reconeguda en la categoria de Professional. Com a CEO a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, ha desenvolupat un projecte per transformar i millorar el sistema de salut, especialment l’atenció que donen els hospitals de la Xarxa de Salut Pública de Catalunya, utilitzant les TIC com a palanca de canvi per fer sostenible els dispositius assistencials i alhora potenciant el canvi cultural per aconseguir hospitals digitals més eficients i amb millors resultats per als seus pacients.

En la categoria Acadèmica/Investigadora, Alicia Fornés Bisquerra s’ha alçat amb el premi. Doctora en Informàtica, ha liderat nombrosos projectes nacionals i internacionals de recerca, amb l’objectiu de millorar el reconeixement automàtic de manuscrits textuals i gràfics, contribuint a la preservació i difusió del patrimoni històric i cultural. Actualment està impulsant la creació de la “Catalonia Time Machine” que té per objectiu crear un simulador computacional per visualitzar milers d’anys d’història de Catalunya. Maria José Lodeiros Zubiria ha estat la Divulgadora escollida en els premis d’enguany. Llicenciada en Matemàtiques, acumula més de 20 anys treballant en el món de les TIC, 17 dels quals a la consultoria a la que desenvolupa la seva carrera professional. Actualment és consultora de l'equip d'innovació a Everis, i és líder inspiradora i referent dins i fora dels seus equips de treball.

El nom d’Isabel García Baños, graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, i màster europeu en Enginyeria de Sistemes Informàtics Incrustats, ha estat l’escollit en la categoria Revelació. Durant el màster va ser impulsora i organitzadora de l’EMECS-thon, una marató de sistemes incrustats. CEO i co-fundadora d’Eways, start-up dedicada a reduir les deixalles electròniques produïdes als països del nord, i actualment CEO i co-fundadora de Bleta, start-up que pretén eliminar la bretxa digital a la tercera edat i apropar les noves tecnologies a la gent gran. Durant la covid-19 va impulsar la campanya #acércales, que recollia dispositius de particulars i empreses i els preparaven per a la reutilització a centres sanitaris i residències per posar en contacte a la gent aïllada amb els familiars.

En les categories d’estudiants, Marta Bertran Ferrer ha obtingut el guardó d’Universitària. És graduada en Enginyeria Telemàtica i estudiant de doble grau de màster EIT Digital en Cloud i Infraestructures de Xarxa amb menció en Innovació. Treballa en el projecte final de màster al CERN on està desenvolupant la incorporació de supercomputadors en el conjunt de recursos que constitueixen la seva Grid (xarxa). Per a la secció d’FP, la candidatura de Sara Puig Cabruja ha estat la més destacada. És graduada del Cicle Formatiu Superior en desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i del Cicle Formatiu de Grau Superior de desenvolupament d’aplicacions web. El projecte desenvolupat, fa ús del reconeixement de figures planes dibuixades a mà amb intel·ligència artificial. ajuda a les noies i nois de primària a associar figures planes a figures tridimensionals que es visualitzen en realitat augmentada.

Com a Iniciativa Referent Empresarial, enguany s’ha premiat Everis Spain SLU amb “CoE Women on Fairness”, On acaba el ‘sostre’ i comença l’algoritme: com deixar de perpetuar una Intel·ligència Artificial amb biaix de gènere. Un grup de dones que ha creat un programa formatiu per reduir els biaixos de gènere que perpetuen els algoritmes i promou la intel·ligència artificial ètica més igualitària i inclusiva que vol trencar amb el tecnopatriarcat. El seu objectiu és clar: ajudar a construir una societat on el sector TIC sigui no només una eina sinó un exemple d’una societat inclusiva, justa i igualitària.

En el cas de la Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu o Institució, els premis han reconegut Enginy-era. Es tracta d’una entitat social que té com objectiu fer arribar les disciplines STE(A)M als infants i al jovent a través de la realització i divulgació d’activitats, projectes i tallers amb la voluntat de trencar amb els estereotips de gènere o qualsevol altra discriminació (raça, religió, ètnia, capacitat econòmica, entre d’altres). La voluntat de l’entitat és fer el màxim d’activitats de forma gratuïta i d’aquesta manera arribar també a famílies de realitats vulnerables.

Aquests guardons tenen el doble objectiu de reconèixer i divulgar-ne el paper i el talent de les dones i d’oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-se a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i a assumir posicions de lideratge en el sector.