Les dones també són referents TIC a Catalunya

La sisena edició dels guardons rep una vuitantena de candidatures i ratifica el seu paper com a eina de promoció del talent femení a les STEM

Categories:

Aida Corón

La sisena edició dels Premis DonaTIC rep 85 candidatures
La sisena edició dels Premis DonaTIC rep 85 candidatures | Departament de Polítiques Digitals

Els premis DonaTIC han celebrat la seva sisena edició amb un escenari especial. Primer, per la data: Dia d’Ada Lovelace, la primera dona programadora. I segon, perquè no ha estat exempta de l’adjectiu “atípic”, davant d’un públic mínim per evitar contagis i amb una pantalla a l’escenari connectada al Zoom –eina a la qual estem ja massa familiaritzats- per veure les moltes cares que han seguit la conferència en línia. Però ha estat també una celebració important per una xifra: 85. Aquestes han estat, ni més ni menys, les candidatures rebudes als guardons. Tres vegades més que les sol·licituds rebudes fa sis anys quan va aparèixer per primer cop el nom d’aquests reconeixements.

La dada ha estat celebrada i, alhora, lamentada. Perquè els premis, com ha deixat clar el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, “van néixer amb la voluntat de desaparèixer perquè voldria dir que hauríem normalitzat una situació al sector TIC que ara és desfavorable a les dones i que podríem transformar en uns Premis TIC, en lloc de Premis DonaTIC”. I és que això vol dir que fins a 85 projectes volen ser referència per a les nenes, conegudes com ho són Bill Gates, Steve Jobs o Mark Zuckerberg, i no invisibilitzades com la ja esmentada Ada Lovelace; Hedy Lamarr, inventora de les comunicacions sense fils; o Ginni Rometty, primera i única dona CEO d’IBM. Un context difícil i que ha portat Puigneró a fer un prec a les finalistes: “Sigueu referents per a les nenes de Catalunya, però destaqueu-vos com a referents perquè fareu un gran favor a una societat que necessita talent femení en un sector d’oportunitats laborals com el TIC i que està definint el món”.

"Sigueu referents en una societat que necessita talent femení en un sector d’oportunitats laborals com el TIC i que està definint el món"

La física i investigadora en biomedicina Clara Prats ha posat fil a l’agulla ràpidament. El seu és un dels noms femenins que més s’està escoltant a l’espectre mediàtic en plena pandèmia com a líder del grup de recerca Biocomsc sobre la covid-19 a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). I li ha pres el relleu a l’escenari un altre nom clau en el sector TIC català, el de Núria Salan, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. La també professora de la UPC ha posat en evidència tota la feina que encara cal fer amb un exercici molt senzill: cercar a Google. No hi ha noms de dones il·lustres, ni frases cèlebres dites per elles; o almenys no en la mesura que seria desitjable.

Finalment, la directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé, ha apel·lat a la inclusió de la dona en tots els entorns com l’eina per crear “un mon millor i un país millor”.

Referents catalanes per a futures generacions

La llista de Clara Prats, Núria Salan i Anna Mercadé ha estat només el principi dels noms de dones reconegudes durant el vespre de guardons. Els premis DonaTIC han reconegut l’enginyera i doctora en Telecomuniccions Marta Guardiola; la cofundadora de Fibracat i impulsora de Fibracat TV, Meritxell Bautista; l’enginyera de Telecomunicacions i impulsora del programa Púlsar, Sandra Sans; la matemàtica i informàtica, i líder del grup d’investigació de Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de Barcelona, Carme Torras; la matemàtica i divulgadora Cristina Steegmann; l’enginyera, doctora en informàtica i investigadora en el camp de la intel·ligència artificial Verònica Bolón; l’estudiant d’Enginyeria Informàtica i presidenta de Hackers@UPC, Andrea Querol; i l’estudiant del cicle formatiu d’Administració de sistemes informàtics en xarxa i experta en ciberseguretat Agnès Malé.

En la categoria d’iniciativa referent, s’ha guardonat el programa Technovation Girls, que ajuda les noies d’entre 10 i 18 anys a aprendre i aplicar les competències que són necessàries per resoldre problemes mitjançant la creació d’una aplicació mòbil. La subcategoria d’iniciativa referent empresarial ha resultat deserta.

El nom de dona que ha tancat l’acte ha estat el de la directora de Societat Digital, Joana Barbany, qui ha refermat el seu compromís per vetllar per l’impuls i la promoció del talent femení. “Volem que hi hagi més nenes a les TIC, el futur depèn de nosaltres”, ha conclòs.

Etiquetes