La dona reivindica el seu lloc com a professional TIC

El talent femení representa el 16,5% dels professionals TIC a Barcelona, una presència massa baixa per assegurar que la tecnologia sigui socialment representativa

Categories:

Redacció

Les dones tenen cada cop més presència al sector TIC
Les dones tenen cada cop més presència al sector TIC | Canva

La dona suposa el 50% de la població, però la seva representativitat en la societat no és equitativa a la de l’home. L’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE) estima que trigarem 60 anys a corregir els desequilibris, mentre que el Fòrum Econòmic Mundial allarga la forquilla i situa la fira en un segle. Les xifres ballen, però les treballadores s’alcen cada 8 de març en el Dia Internacional de la Dona per reivindicar els seus drets. Des de professionals en sectors feminitzats com el sanitari, fins a representants d’entorns com el TIC on la veu cantant és majoritàriament masculina.

I és que els homes ocupen el 83,5% de les posicions laborals en l’àmbit tecnològic a Europa, el que deixa les dones amb un petit 16,5%, segons el Digital Talent Overview 2020. Però la dada es redueix a escala catalana, on un estudi del CTecno situa la presència femenina només en el 8,6% dels llocs de feina. Això genera una situació de desigualtat en què les dones perden opcions de tenir “un millor sou i més oportunitats”, i també ens porta cap a una societat “esbiaixada perquè els algoritmes han creat un present i un futur amb la visió dels homes”, explicava la cofundadora i presidenta de Women in Mobile, Vanessa Estorach, a MetaData.

Encoratjar les nenes a no posar-se límits

Que les nenes triïn en un futur una carrera STEM ve de base, és a dir, de la infància. Els llibres de text parlen d’homes que han fet història, però no se’n diu res de noms com el de Maria de Judea, que va descobrir el sistema del bany maria; Ada Lovelace,  la primera dona programadora de la història; Heidy Lamarr, inventora de les connexions wireless que han permès tenir avui el GPS, el Bluetooth o el wifi; o Josephine Cochrane, creadora de rentaplats. “Quan les nenes les coneixen i s’adonen que no han tingut referents femenins i que als llibres tots són homes, obren els ulls”, assegura la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i professora de la UPC, Núria Salán.

Dia rere dia se sumen més propostes per ajudar les nenes i adolescents a veure en les disciplines tècniques i científiques una oportunitat laboral de futur. La mateixa Salán treballa des de la universitat en diverses iniciatives, amb la visibilització de referents femenins amb Enginy (in)visible o el programa de mentoria M2m per a alumnes d'enginyeria, entre altres. També iniciatives com Technovation Girls, on més de 200 noies treballen en projectes tecnològics per descobrir el món TIC, o la plataforma ENGINY-era impulsada per Sílvia Planella i Andrea González per promoure les disciplines STEM entre les nenes a través de tallers i activitats de gamificació a l’escola i en família per trencar els estereotips. “Si et diuen que una cosa tan divertida pot ser una feina, has tocat la tecla. Mai ha de ser una assignatura imposada”, apuntaven les seves fundadores a MetaData sobre aquest format lúdic.

Iniciatives com Technovation Girls i ENGINY-era ajuden les nens i joves a valorar les STEM com carreres professionals al seu abast

Però no es tracta només de treballar des del contingut, sinó també des de la percepció que es té de la tecnòloga i la científica. En un estudi publicat a la revista Science Education el 1983 mostrava com dels 4.807 dibuixos de científics que havien fet nens i nenes només 28 representaven una figura femenina (0,6%). Anys més tard, l’experiment es va repetir, i el resultat va ser lleugerament positiu, però encara insuficient: el 28%. Tal com lamenta la membre de les Young IT Girls Ana Dueso-Barroso, fent la mateixa prova davant infants actualment a les escoles, “la majoria de dibuixos són d'homes blancs d'edat adulta, amb ulleres i cabell llarg despentinat. Pel que fa a personalitat, la tendència és pensar que són persones molt intel·ligents, que han tret sempre bones notes, solitàries i que els agraden els videojocs”. Per això recorda que cal treballar sobre els estereotips: "Els nens i nenes imaginen segons el què veuen, i difícilment somiaran amb quelcom que no acostumen a trobar representat".

Oportunitats que cal agafar amb força

El Digital Talent Overview 2020 situa el perfil del professional UX/UI com el més paritari. El 51% dels treballadors que ocupen aquestes posicions a Barcelona són dones, mentre que la següent àrea amb més equilibri és el business intelligence, on la dada ja baixa al 29%. En percentatges lleugerament superiors trobem les expertes en big data, agile/scrum, web development o intel·ligència artificial.

Totes són àrees en plena emergència i on cal incorporar professionals amb certa rapidesa per cobrir la demanda de talent qualificat. Com també ho són les fintech, les deep tech o la programació, segons la investigadora Lisette Lemus: “Escassegen els especialistes, tant homes com dones, però la seva capacitat d’aplicar-se en sectors socials pot fer que el talent femení se senti més atret”.

Etiquetes