El ‘big data’, la brúixula de Silicon Valley

L’ús de les dades es posiciona com la millor arma per predir el mercat a més de tres anys vista i les empreses ja han iniciat una batalla per la cerca del millor talent especialitzat

Marc Vilajosana

Anna N. Schlegel assenyala la figura del 'data scientist' i la del 'data analyst' com els perfils més preuats
Anna N. Schlegel assenyala la figura del 'data scientist' i la del 'data analyst' com els perfils més preuats | Eurecat

En només cinc anys, l'automatització s'ha integrat en la producció industrial dels Estats Units als mateixos nivells que la robotització va arribar-hi en 25 anys. La velocitat amb què la intel·ligència artificial (IA) s'ha fet un lloc en el món empresarial és vertiginosa, fins al punt d'haver canviat completament les prioritats dels executius. Avui dia, les dades ho són tot. "Si ara volgués fundar una nova empresa, estaria obsessionada amb les dades dels meus futurs clients", ha apuntat Anna N. Schlegel, vicepresidenta de Producte, Mercats Internacionals i Globalització a Procore Technologies, en l'acte d'inauguració de l'AI & Big Data Congress, esdeveniment organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI).

"Els executius volen saber què passarà d'aquí un, tres i 10 anys", ha expressat l'experta, qui deixa clar que això només és possible a través de models basats en IA. De fet, Schlegel assegura que les iniciatives més punteres en big data de Silicon Valley ja prediuen les tendències a tres anys vista. Amb tot, aquestes tècniques són cada vegada més complexes i han de contemplar més variants: "Hem creat equacions que tenen en compte la mida i les regulacions de cada mercat específic en el qual operen les empreses, per tal de saber què podem fer a cada país. No és el mateix aixecar un negoci al Japó que fer-ho a Dubai".

Schlegel: "Els executius volen saber què passarà d'aquí un, tres i 10 anys"

Schlegel creu que les companyies, sigui quina sigui la seva dimensió, han de dominar la informació dels consumidors, i veu en les agències externes una bona alternativa per a aquelles que no es puguin permetre contractar experts en dades massives. "No pots simplement seure i esperar que arribin els resultats. Com a empresa petita pots tenir dificultats per entrar al món del big data, però si no entens els clients per als quals treballes, tindràs problemes", ha assegurat.

'Data scientist', la professió més preuada

Per tal d'aconseguir proveir aquestes dades als directius, les figures dels data scientist i els data analyst han anat guanyant força en els darrers anys, fins al punt en què la demanda de les empreses supera àmpliament el nombre de professionals capacitats i disponibles. "Tenim una manca important de científics de dades, és molt difícil trobar-ne", ha reconegut Schlegel, qui compta en el seu equip amb més d'un centenar de professionals amb aquesta especialització.

Però accedir a una posició d'aquesta mena no és una feina fàcil. L'olotina ha defensat que existeixen moltes maneres d'arribar-hi i que la universitat no és l'única via, però també ha detallat la complexitat i rigorositat dels processos de selecció: "Els panells són molt complicats i no saps qui et preguntarà què. Ens dividim la feina entre diverses persones i avaluem moltes facetes del perfil professional. Darrere de la decisió de contractar un candidat hi ha més de vuit hores de discussions".

Schlegel: "Darrere de la contractació d'un nou 'data scientist' hi ha més de vuit hores de discussions"

Aquest clima laboral també es viu a les cúpules directives, on existeix una alta rotació. Schlegel creu que aquesta mobilitat es deu a les "habilitats transversals" que es requereixen en aquesta mena de posicions, tot i que ha matisat que "per estar a dalt hauries d'haver passat per tots els departaments per tal d'entendre com funciona tot". La vicedirectora de Producte de Procore Technologies ha confessat que cada vegada que canvia d'empresa intenta també treballar en una secció diferent, per tal d'aprendre nous coneixements. Amb tot, Schlegel prefereix el clima laboral de Catalunya, on hi ha un "millor equilibri" entre feina i vida personal, i ha celebrat l'arribada de Microsoft a Barcelona, que veu com "un molt bon senyal".