220 empreses i més de 250 MEUR: les xifres del ‘big data’ a Catalunya
El sector de les dades emplea prop de 2.500 treballadors al territori i incideix en àmbits tan diversos com les TIC, l’energia, les finances, el consum o la salut per la optimització en la presa de decisions
Categories:
La indústria del big data a Catalunya compta amb 220 empreses que generen 250 milions d’euros i gairebé 2.500 llocs de treball. Aquestes són algunes de les conclusions d’un informe elaborat per ACCIÓ, el qual assenyala que el 89% de les organitzacions són pimes. L’àmbit es troba en plena emergència i presenta una mitjana d’edat jove. El 61,4% de les companyies té menys de 10 anys de vida i un 38,2% són start-ups.
La principal dedicació d’aquestes companyies és l’anàlisi de dades (64,1%) i un 38,2% són proveïdores de tecnologia. El treball de tota aquesta informació i les solucions que se’n poden derivar s’han aplicat en una etapa inicial a les TIC i les telecomunicacions. L’energia, les finances i el consum són els àmbits on s’espera que hi hagi un impacte a curt termini, mentre que la salut ha de ser l’entorn amb més aplicació a llarg termini, malgrat que la pandèmia n’ha impulsat la transformació. L’ús de les dades també s’associa a noves tecnologies com la intel·ligència artificial, el machine learning, el deep learning o l’ús del núvol, entre d’altres. De fet, el tècnic d’anàlisi i detecció d’oportunitats tecnològiques d’ACCIÓ Sebastià Elias ha destacat en la presentació de l’estudi que sense àrees com la IA, “el big data no podria tirar endavant”.
La combinació de tecnologies com la intel·ligència artificial i el ‘big data’ permet optimitzar els resultats i millorar la presa de decisions
Catalunya també és atractiva per a les empreses estrangeres. La informació relativa al període entre 2016 i 2020 de fDi Markets analitzada per ACCIÓ situa en 13 els projectes vinguts de l’exterior al territori. Aquest capital ha generat 1.800 llocs de feina i una inversió de gairebé 600 milions d’euros, el 70% de tot l’Estat espanyol.
Una indústria en plena emergència
Cada 60 segons s’envien 473.000 de tuits i 49.000 de fotografies a Instagram, i més de 200.000 usuaris connectats en reunions amb Zoom. Són accions quotidianes que generen dades i que han permès veure un increment exponencial del volum d’informació emès a la xarxa: si el 2018 es van generar 33 zettabytes, s’espera que el 2025 la dada s’enlairi fins als 175 zettabytes. “Les dades es consideren el petroli del segle XXI”, ha remarcat la secretària executiva d’ACCIÓ, Sandra Jiménez, “ofereixen una millor capacitat de decisió basant-se en dades i no tant en intuïció com havíem fet fins ara”.
El líder mundial de la indústria al món són els Estats Units. Tenen el monopoli del mercat amb un 53% de la facturació, seguits de la Unió Europea amb el 21%, i de la zona de l’Àsia-Pacífic amb el 15%. El conjunt dels 27 membres de la UE ha creat un sector que s’espera que el 2025 assoleixi els 829.000 milions d’euros, el 5,8% del PIB, i els 13 milions de treballadors.
El 2025 la indústria de les dades facturarà 829.000 milions d’euros i representarà el 5,8% del PIB a la UE
D’acord amb l’estudi d’ACCIÓ, segons el portal Lens.org, actualment hi ha 356.500 patents registrades vinculades a les dades, principalment als Estats Units i al Canadà i al continent europeu. Destaca també que unes 900 start-ups a escala internacional incorporen el big data en els seus processos, d’acord amb Crunchbase, que es concentren fonamentalment als Estats Units (un 40% de les quals, a Califòrnia), seguit d’Israel, el Regne Unit, l’Índia, Alemanya i la Xina.
Dades contra la pandèmia
La democratització del big data i l’acceleració de la digitalització pràcticament de tots els sectors econòmics han impactat directament a l’estratègia per fer front a la pandèmia. “S’ha demostrat que és beneficiós per a tota la societat obrir dades al gran públic i que hi hagi un retorn favorable”, ha afirmat Elias. Només en salut, els últims 12 mesos s’ha demostrat que la data science juntament amb la intel·ligència artificial optimitzen els resultats en l’estudi de proves diagnòstiques, l’estudi de fàrmacs i el desenvolupament de plataformes d’ehealth.
Un exemple pràctic és l’Hospital Clínic, on l’anàlisi de fins a 3 trilions de dades en temps real ha permès millorar la diagnosi d’afectació per coronavirus i triar el tractament adequat per a cada cas. L’impacte final ha estat una reducció de l’11,6% de la mortalitat per covid-19 a l’1,4%.