256 raons per celebrar el Dia dels Programadors

Els desenvolupadors informàtics s’han convertit en uns professionals imprescindibles per un món cada dia més digitalitzat

Categories:

Redacció

256 raons per celebrar el Dia dels programadors
256 raons per celebrar el Dia dels programadors | Hitesh Choudhary (Pexels)

El 13 de setembre se celebra el Dia dels Programadors, la diada que vol reconèixer l’aportació dels professionals del codi al desenvolupament del món actual. I s’ha escollit aquesta data perquè és el dia 256 de l’any, que és el nombre màxim de valors diferents que es poden representar amb un byte, així com la potència de 2 més gran dins del conjunt de 365 dies que té un any natural.

El byte és la unitat bàsica d’informació utilitzada en la computació, i està format per una seqüència ordenada de vuit bits, raó per la qual també s’anomena octet. El nom s’atribueix històricament al desenvolupador alemany Werner Buchholz, qui va proposar aquest terme mentre treballava en el disseny de l’IBM 7030, el primer superordinador de la companyia nordamericana. Cal mencionar que, aleshores, l’estàndard dels vuit bits encara no estava establert, i els professionals treballaven també amb estructures de quatre i sis bits. No seria fins al desenvolupament de l’IBM S/360 que els vuit bits s’establirien com a principal arquitectura de computació a la indústria.

El Dia dels Programadors se celebra el 256è dia de l'any, xifra que indica el màxim de valors que pot representar un 'byte'

El Dia dels Programadors només està reconeguda oficialment a Rússia, país en què té la categoria de festiu professional. Això es deu a la proposta que va fer el 2002 Valentin Balt, un treballador de l’empresa Parallels Technologies, que set anys més tard va acabar convertint-se en un decret signat per l’aleshores president Dmitri Medvédev, que va oficialitzar una fita ja celebrada pels professionals d’arreu del món. Amb tot, a la Xina la commemoració es duu a terme el 24 d’octubre, dia que també es pot expressar com a 1024. La xifra representa la desena potència de 2 i nombre aproximat amb què es representa un megabyte.

Una professió en plena expansió

En l’actualitat, els programadors informàtics han vist com la seva professió experimentava un creixement en demanda a conseqüència de la digitalització forçada per la pandèmia. D’acord amb l’informe Digital Talent Overview 2021, elaborat per la Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya i el Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals, els desenvolupadors de pàgines web i aplicacions per a telèfons intel·ligents són els professionals de l’àmbit TIC més buscats a Catalunya, seguits pels experts en UX/UI i els especialitzats en CRM & ERP.

Si ens centrem en una visió més focalitzada en el sector informàtic, els DevOps són el perfil de programador més demandat a escala internacional, d’acord amb una enquesta elaborada per CodinGame, una de les plataformes de contractació de personal tecnològic més rellevants d’internet. Els desenvolupadors back-end i els full-stack són els altres tipus de professionals del sector que més demanda acumulen, mentre que els arquitectes de software són els professionals que, de mitjana, perceben un salari més alt dins la indústria.

Això no obstant, la pandèmia també ha afectat negativament el rendiment dels programadors, especialment en qüestions de salut mental. Segons un informe de Haystack Analytics, fins a un 83% dels professionals del sector afirmen haver sofert esgotament laboral durant els darrers mesos, una malaltia laboral reconeguda com a tal per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’augment de la càrrega de treball, la sensació de sentir-se aïllat de familiars i amics i la incertesa sobre el futur són algunes de les causes que els enquestats relacionen amb aquesta molèstia.

Etiquetes