Programadores: trencant mites

L’IT Academy ofereix una formació de ‘reskilling’ de professionals gratuïta que ha ajudat més de 200 dones a superar les barreres del gènere i l’edat i entrar al sector TIC

Aida Corón

Les dones tenen cada cop més presència al sector TIC
Les dones tenen cada cop més presència al sector TIC | Canva

"Feia 15 anys que tenia el meu propi despatx d'arquitectura, però la crisi del 2008 i els deutes em van oblidar a tancar-lo. Després vaig passar a fer venda directa amb Mary Kay, a estudiar un màster en disseny de moda i dedicar-m'hi, i així fins que em vaig veure amb 50 anys i em vaig dir: no vull trobar-me d'aquí a cinc anys sense saber què fer". Així va ser com la Begoña Fernández va decidir fer un canvi de rumb professional i va posar els ulls sobre la programació. Primer, amb formacions introductòries al Cibernàrium, on va descobrir que li "encantava"; després, a través de l'IT Academy de Barcelona Activa. I és que la imatge de l'home jove davant de la pantalla picant codis difícils d'entendre és un tòpic: ser dona i programadora no és cap mite, ni té límits d'edat.

L'escola de programació, impulsada per Barcelona Activa, ha format unes 600 persones des del 2018. Al principi, un 28% dels alumnes eren dones, però la xifra s'ha enlairat fins al 36% aquest 2021. Poc més de la meitat dels estudiants tenen entre 30 i 45 anys, i vuit de cada 10 compten amb formació superior. Això significa que bona part arriba amb experiència laboral en altres sectors, com la Begoña, que després de quatre mesos de formació va assolir els coneixements necessaris per trobar feina com a desenvolupadora de back end, primer, i ara de front end. O com la Esperanza León, que va descobrir la programació en .NET amb un curs del Servei d'Ocupació de Catalunya quan es va veure a l'atur després de 15 anys en el sector de les gestories. "L'empresa va ser comprada i ens van donar l'opció de seguir o marxar", relata, "jo volia un canvi i amb aquesta formació vaig descobrir que és el que buscava". L'IT Academy va ser la plataforma per aprofundir més en els coneixements adquirits i la via per entrar en contacte amb oportunitats laborals.

Un model obert i 'peer to peer'

L'estructura de la formació consta d'un total de 15 mòduls perquè cada estudiant pugui seguir-los al seu ritme. Pot accedir-hi qualsevol persona, tingui o no coneixements previs, ja que en la primera meitat del programa consta un curs introductori sobre els fonaments de la programació, prescindible per als qui ja en tenen experiència. Posteriorment, arriba el gruix de la feina: 350 hores de feina per conèixer amb detall què és el back-end, el front-end i la data science. Una proposta basada en "una política de reciclatge professional de persones d'altres àmbits amb menys oportunitats, que volen superar-se i que se senten atrets pel creixement de les TIC", apunta la directora d'Innovació i Formació de Barcelona Activa, Sara Díaz. De fet, el 51% dels inscrits es troben a l'atur i el 33% té feina per compte propi o d'altri.

El sistema ofereix un programa formatiu entre parells, personalitzat i amb uns itineraris específics per facilitar la inserció laboral amb un perfil júnior

Els últims anys ha augmentat exponencialment l'oferta de cursos, bootcamps i tota mena de formats amb aquest mateix objectiu de cobrir la demanda de tecnòlegs a curt termini, però Díaz assenyala que la proposta barcelonina té un element diferenciador: "És gratuïta i molt friendly". I és que, com remarca, "té en compte la conciliació i el treball per iguals, ja que tenim un model peer to peer perquè tothom s'ajudi". Un model que, com diu, "atrau molt a les dones", les que creu que "tendeixen a buscar més fàcilment alternatives i a assumir el canvi davant les crisis" com a motiu per l'increment de la presència femenina a l'escola.

IT Academy consta de 12 setmanes de formació de manera autònoma (arxiu) | Cedida

De l'atur a la programació

Un 76% dels participants a l'IT Academy troba feina en pocs mesos. La formació és en grup, però amb mentories i un itinerari personal, pel que cada professional que en surti tindrà un perfil especialitzat segons si ha triat back-end, front-end o data science. "I sempre estarà actualitzada segons les necessitats del mercat", apunta Díaz, "treballem en entorns reals i en contacte directe amb les empreses, que són les que ens donen els projectes i reptes que després exposem a classe".

El 76% dels estudiants troba feina a curt termini com a especialistes en ‘back-end’, ‘front-end’ i ‘data science’

La Begoña i la Esperanza van trobar la seva posició com a programadores júnior, com ho va fer també la Carla Agulló. Aquesta advocada de 36 anys va passar de treballar a l'Observatori Contra l'Homofòbia a dedicar-se al back-end amb Java. Del seu pas per l'escola en destaca "la solvència i facilitat per la inserció", però també "la filosofia d'espavilar-se". En les entrevistes amb MetaData, totes tres assenyalen que el TIC és un sector on l'actualització dels professionals ha de ser per iniciativa pròpia i que l'acadèmia ajuda a "posar-se les piles i fer el canvi de xip d'esperar que t'ho donin tot a buscar-te tu la vida si no saps alguna cosa", detalla Fernández.

Models complementaris de formació oberta

La base de l'IT Academy és el model École 42, un campus de formació digital creat el 2013 totalment gratuït, sense necessitat de coneixements previs i amb un format mentoritzat. Els últims anys s'ha replicat l'estructura sota la xarxa 42Network a països com els Estats Units, Bèlgica, Finlàndia, Països Baixos, Rússia, Brasil, Indonèsia, Colòmbia i el Canadà. A Espanya, es troba a Madrid i aquest 2021 obrirà també el seu a Barcelona.

L'objectiu és que 42 Barcelona i l'IT Academy convisquin de manera complementària. Mentre que la primera dotarà l'àmbit del mercat de programadors amb cursos de 3 anys per a majors de 18 anys, la segona aportarà perfils júniors amb formacions d'entre 4 i 5 mesos per a professionals que busquen reorientar la seva carrera. L'escola del Cibernàrium pot ser, per tant, una primera fase per als qui decideixin aprofundir en l'àmbit i inscriure's a aquest futur centre.